Wat is de werkbaarheidsmonitor?

De cijfers op deze website komen uit de werkbaarheidsmonitor. Die toont de kwaliteit van de arbeid in Vlaanderen. Op basis van grootschalig onderzoek, dat om de drie jaar gebeurt, geeft het een overzicht van:

  • de arbeidskwaliteit in Vlaanderen
  • de impact van werkbaar werk op heel wat factoren
  • de werkbaarheidsindicatoren en werkbaarheidsrisico’s

Door om de drie jaar te meten, kunnen de cijfers over de jaren heen vergeleken worden. 

De werkbaarheidsmonitor is een initiatief van de SERV en wordt uitgevoerd door de Stichting Innovatie en Arbeid.

Het laatste onderzoek dateert van 2023. Zie: Hoe werkbaar is je job? Resultaten werkbaarheidsmeting werknemers 2023 | Stichting Innovatie & Arbeid

Welk model gebruikt de werkbaarheidsmonitor?

Bekijk hier hoe ze tot dit model gekomen zijn.

Sectorspecifieke informatie?

De Stichting Innovatie en Arbeid publiceert ook sectorspecifieke rapporten. 

Sinds 2013 laten de werkbaarheidsbevragingen (omwille van de substantiële verhoging van de steekproefomvang) toe om betrouwbare informatie aan te leveren over de werkbaarheidssituatie in een aantal (grotere) subsectoren binnen de zorg- en welzijnssector.

Om te garanderen dat de voorgestelde statistische cijfers echt iets zeggen over de Vlaamse arbeidsmarkt en ook haar deelsectoren moet de steekproef groot genoeg zijn. In 2023 zijn er cijfers beschikbaar voor 3 grotere subsectoren: de ziekenhuizen, de woonzorgcentra en gehandicaptensector, jeugdbijstand en welzijnswerk. Voor 2023 kunnen (in tegenstelling tot 2019) geen resultaten gegeven worden voor de sector van gezins- en bejaardenhulp.

Zie Werkbaar werk in de zorg- en welzijnssector 2023 | Stichting Innovatie & Arbeid

Kan het concreter voor de social-profitsector?

De werkbaarheidsmonitor is een kwantitatief en statistisch sterk rapport, dat werkt met duidelijke categorieën rond werkbaarheidsindicatoren en werkbaarheidsknelpunten. De resultaten vragen wel nog om een concrete interpretatie van deze cijfers. Ze roepen vragen op rond wat precies goed en minder goed loopt op de werkvloer. Het onderzoek van VIVO uit 2015 en deze website bieden een antwoord op deze vragen. De kwalitatieve en subjectieve insteek van het onderzoek maakten de resultaten van de werkbaarheidsmonitor en ander kwantitatief onderzoek tastbaarder.