Een loopbaan is een opeenvolging van werkervaringen van een individu in de loop van de tijd.
Kenmerken van een loopbaan:
Loopbaanmogelijkheden zijn er in verschillende maten en vormen.
Veel social-profitorganisaties hebben een vlakke structuur. Daardoor is het moeilijker medewerkers andere perspectieven aan te bieden. Meestal liggen er toch oplossingen binnen de organisatie, maar vaak worden ze daarbuiten gezocht.
De opties binnen de organisatie:
Klik op een rol in de organisatie om alleen de tips voor leidinggevenden (rood), medewerkers (grijs) of organisaties (groen) te zien.
Wil je een beter zicht op je wat allemaal kan in je loopbaan? Misschien is loopbaanbegeleiding wel iets voor jou. Loopbaanbegeleiding is er niet alleen nuttig als je zeker weet dat je ander werk wilt. Het kan ook de aanleiding zijn voor een verandering binnen je eigen organisatie, of erbuiten.
Bespreek de beperkingen in je huidige functie met je leidinggevende. Misschien zijn er oplossingen zijn die je zelf nog niet zag. Dat kan bijvoorbeeld in een evaluatiegesprek of een functioneringsgesprek.
Overweeg je een verandering in je job door een concrete aanleiding? Bekijk onze tips over problemen rond:
Kreeg je (ooit) een promotie, maar is je nieuwe functie toch niet wat je hoopte? Overweeg ook remotie. Bekijk hier wat een stap terug betekent.
Overweeg je een (andere) job in de social profit? Doe inspiratie op en bekijk de opleidingsmogelijkheden op www.werkmetmensen.be en www.ikgaervoor.be.
Voor jeugdwerkers bestaat een website over loopbanen. Neem een kijkje op deze website.
Praat over interne en externe loopbaanmogelijkheden met je medewerkers. Openheid rond dit thema voorkomt dat medewerkers vertrekken terwijl er eigenlijk toch een interne oplossing voor handen was. Zo leidt het ook niet tot verrassingen als een medewerker zijn vertrek aankondigt. Een goed moment om te polsen naar tevredenheid, doelen en ambities zijn functioneringsgesprekken of evaluatiegesprek.
Loopbaanmogelijkheden kan je ook bekijken op teamniveau. Met 'loopbaanpaden voor teams' breng je de verschillende interne loopbaanmogelijkheden voor teamwerkers in kaart.
Is er een concrete aanleiding voor de medewerker om dit gesprek te beginnen? Op deze website kan je misschien oplossingen vinden voor problemen als een te hoge of te lage werkdruk, emotionele belasting en de combinatie tussen werk en privé.
Bekijk de tips voor medewerkers die uitdaging en leermogelijkheden missen.
Leiding geven is soms worstelen. Is het je ding niet? Bespreek het met jouw leidinggevende en overweeg ook remotie of een functiewijziging.
Wil je werken aan je eigen loopbaanmogelijkheden? Dezelfde tips gelden voor jou als medewerker, bekijk dus zeker deze tips!
Stimuleer medewerkers om loopbaanbegeleiding te volgen. Dit betekent niet dat werknemers massaal de organisatie verlaten. De meeste van hen zijn op zoek naar nieuwe uitdagingen binnen de eigen job en organisatie.
Communiceer duidelijk en eerlijk rond openstaande vacatures. Publiceer vacatures intern. Want interne kandidaten hebben kennis over de organisatie en zijn context. Zo voorkom je ook dat:
Is een medewerker niet geselecteerd voor een interne vacature? Door hier respectvol en duidelijk over te communiceren voorkom je misverstanden en kan je goede feedback geven aan medewerkers die hen doet groeien.
Bots je wel vaker op medewerkers die na verloop van tijd hun ei niet meer gelegd krijgen in de organisatie? Denk als organisatie na hoe je hier mee omgaat. Misschien komt je er wel op uit dat je medewerkers zelf attent gaat maken op externe vacatures als ze een nood aan groei signaleren. Een nieuwe medewerker is beter dan een gefrustreerde?
Ga na wat de loopbaanmogelijkheden zijn binnen de eigen organisatie. Werk daarom een loopbaanbeleid uit en koppel dit aan een levensfasebewust personeelsbeleid.
Voor organisaties uit het jeugdwerk biedt deze website een houvast en inspiratie rond loopbaanmogelijkheden voor jeugdwerkers.
Zal je een of meerdere medewerkers moeten laten gaan? Soms is outplacement verplicht, maar het kan ook zonder verplichting interessant zijn. Zo help je de medewerker op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.
Ga je liever zelf aan de slag? Op www.lont.org vind je tools om je eigen loopbaanpad in kaart te brengen.
Je ziet een toekomst in de social profit wel zitten maar bent nog op zoek naar de ideale jobmatch? De beroepenfilter op de website www.werkmetmensen.be kan je helpen bij je zoektocht naar het socialprofitberoep dat jouw op het lijf is geschreven. Of schrijf je in voor een inleefmoment op www.ikgaervoor.be
Interesses, ambities, kennen en kunnen, de levensfase en de persoonlijke houding van een medewerker bepalen in grote mate hoe een functie in het volledige leven van een medewerker past.
Uit de Werkbaarheidsmonitor blijkt dat 9,1% van de medewerkers regelmatig ander werk zoekt. 2,1% vreest de job te verliezen. Tegenover 10,3% en 3,2% op de volledige Vlaamse arbeidsmarkt.
Slechts 52,4% van de medewerkers uit de sector ziet het haalbaar om de huidige job te doen tot het pensioen. Voor 40,7% is dit haalbaar als er een aantal aanpassingen gebeuren in de job. Voor 5,9% is dit ook niet haalbaar. Bekijk hier meer info rond de haalbaarheid van de pensioenleeftijd.
Deze cijfers komen van de Stichting Innovatie en Arbeid en de werkbaarheidsmonitor 2016.
De beleving van werk in de Vlaamse social-profitsectoren. Een kwalitatief onderzoek naar Werkbaar werk
Download fileMet het 'lekker-blijven-werken'spel ga je met jezelf en anderen in gesprek over de toekomst van je werk.
Meer infoOp www.mycareer.be vind je een volledig overzicht van jouw eigen loopbaan.
Meer infoSD Worx deed een onderzoek naar de mobiliteit van talent in de social profit. Bekijk hier de resultaten.
Meer infoDankzij Experience@Work kunnen ervaren talenten uit organisaties ingezet worden bij andere organisaties die op zoek zijn naar specifieke ervaringen of talenten.
Meer infoDit loopbaanwerkboek is bedoeld voor iedereen die werk wil maken van zijn loopbaan en op zoek is naar geschikte instrumenten om hierbij te helpen. Dit werkboek biedt je de nodige inzichten, handvaten, concrete oefeningen en refl ectiepunten op weg naar je bestemming. In dit boek laten we je nadenken over wat je sterke punten zijn, wat je werkelijk wil en hoe je dit kan bereiken. Zo zal je een actieplan opstellen waardoor je de moed krijgt de sprong te wagen en je droom te laten uitkomen.
Download file