Je bent van HR of zit in een directie en kwam op deze website terecht. Je las al een aantal tips en vindt er ongetwijfeld enkele bruikbaar en nuttig. Andere vind je dan weer onhaalbaar of totaal onrealistisch? En je vraagt je misschien af of deze website jouw werkbaarheid nog wel in gedachten had.
We get it! Trouwens… te veel verandering is ook voor medewerkers zwaar. Hoe pak je het aan?
1. STEL PRIORITEITEN EN STEL ZE GOED.
Bekijk het grotere plaatje: een verandering in de pijnpunten van het werk is interessanter dan een pro forma verzuimbeleid met verzuimgesprekken. Want voorkomen is beter dan genezen. Bekijk wat naar voor komt uit tevredenheidsbevragingen en functioneringsgesprekken om je prioriteiten te stellen. En durf hierin ook je buikgevoel volgen. Informele gesprekken met medewerkers zijn daarom ook écht interessant.
Twee tips rond medewerkersbevragingen:
2. ER IS GEEN ‘ONE SIZE FITS ALL’
Er is geen algemene oplossing die je zomaar overal kan toepassen. De ene organisatie is de andere niet en dat ligt aan een heleboel factoren. Pas oplossingen steeds aan op maat van jouw organisatie.
Hou hierbij rekening met
Lees de tips doorheen de hele website en pas ze aan. Voor sommige organisaties werkt iets, voor andere niet. Dat betekent dat je best wat experimenteert.
3. DURF EXPERIMENTEREN
Je moet het warm water niet per sé uitvinden. Heel wat instrumenten bestaan al en werken uitstekend. Maar instrumenten die niet in je organisatie passen zullen falen. En waarom niet zelf een origineel idee uittesten? Wie niet waagt, niet wint! Falen mag. Geef zaken een kans, stop op tijd als iets niet werkt en leer hier uit voor je volgende actie.
4. BEGIN NOOIT MET IETS DAT JE ZELF NIET SNAPT OF WAAR JE NIET ACHTER STAAT
HR-instrumenten gebruiken omdat anderen het doen. Of ze gebruiken zoals anderen het doen, is geen goed idee. Hou altijd de doelstelling van je maatregel in het achterhoofd en niet het protocol.
Hou bijvoorbeeld geen functioneringsgesprek in januari omdat het nu eenmaal moet. Als een leidinggevende er geen tijd voor heeft en niet open staat voor feedback dan schiet dit instrument zijn doel voorbij. Het vormt enkel een ballast die de werkdruk verhoogt.
Mis je nog tips? Heb je zelf goede voorbeelden? Wij zijn één en al oor! Mail ons op info@waardevolwerk.be.
De Wellfie helpt organisaties het werkvermogen van medewerkers in kaart te brengen en aan te pakken.
Meer infoDe werkbaarheidscheque is een maatregel die organisaties financieel steunt om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van werkbaar werk. Vlaamse social profitorganisaties worden gestimuleerd om de werkbaarheid voor de werknemers in kaart te brengen en/of een actieplan rond werkbaar werk op te stellen.
Meer info