Ergonomie ontwikkelt onder meer methodes en hulpmiddelen om het menselijk welzijn en de globale prestatie van “het systeem” te optimaliseren. Specifiek in een werksituatie zorgt ergonomie met andere woorden voor de gezondheid en de veiligheid van werknemers.
Welke voordelen biedt aandacht voor ergonomie?
Afhankelijk van de job die je uitoefent, zullen de tips verschillen. Hieronder vind je algemene tips die je altijd kan toepassen. Klik op een rol in de organisatie om alleen de tips voor leidinggevenden (rood), medewerkers (grijs) of organisaties (groen) te zien.
Je voorkomt overbelasting door makkelijke en moeilijke werkzaamheden af te wisselen.
Probeer regelmatig je werkplek te verlaten voor korte pauzes. Er bestaan softwaretoepassingen die je hier automatisch aan herinneren.
Maak tijd voor lichaamsbeweging. Neem (vaker) de trap, stap een halte vroeger af, kom je met de auto; parkeer dan bewust wat verder van je werkplek.
Werk niet langer dan 5 tot 6 uur aaneen aan een beeldscherm. Zet een wekker op als je weet dat je hier zelf niet automatisch aan denkt.
Ook zittend kan je oefeningen doen die amper opvallen: Ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld. Of heb je een stoel die kan draaien zijn er prima rugoefeningen uit te voeren die weinig tijd vragen. Je vindt heel wat op internet; we geven je er eentje cadeau:
Til goed! Hef zaken op de juiste manier op met deze tips: http://www.ergonomiesite.be/tips-heffen-tillen/
Ken je grenzen, laat je niet leiden door stress. Hier een aantal tips om goed met stress om te gaan.
Neem klachten ernstig en meld je klachten bij je werkgever. Als je pijn negeert kan dit leiden tot steeds ernstiger klachten met mogelijke (zeer) lange herstelperiodes of zelfs tot onomkeerbare schade. Zoek samen naar een oplossing. Eventueel worden het CPWB of andere overlegorganen betrokken. Denk ook aan een eventueel medisch onderzoek, de bedrijfsarts, en/of uiteraard je eigen huisarts.
Aan een bureau werken? Stel je werkplek zelf goed in en dring er bij je werkgever op aan om een deskundige terzake uit te nodigen om je stoel, tafel,… dusdanig in te stellen zodat klachten ten gevolgen van een slechte (zit)houding zoveel mogelijk worden uitgesloten!
Werk je ’s nachts? Lees onze tips rond nacht- en shiftwerk.
Licht je medewerkers in over mogelijke risico’s bij het werk. Wat zal er gebeuren als ze niet-ergonomisch werken?
Toon zelf het goede voorbeeld. Zorg dat je geïnformeerd bent.
Spreek je medewerkers aan op hun niet-ergonomische manier van werken of houding! Wees niet bang hier in herhaling te vallen. Geef aan dat collega’s elkaar hier ook op kunnen aanspreken.
Je gaat niet alleen aan de slag, maar je laat je bij voorkeur bijstaan door een externe preventiedienst. De contactgegevens van erkende preventiediensten vind je op de website van de overheid.
Zorg voor een objectieve analyse van de werkbelasting (gebruik hiervoor onze tools hieronder):
Als organisatie draag je een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je medewerkers. Wees je hiervan bewust en draag deze boodschap uit. Draag zorg voor je mensen en help hen zorg dragen voor zichzelf.
Investeer in goed, ergonomisch materiaal.
Investeer in voldoende materiaal. Als je niet voldoende materiaal hebt, bestaat de kans dat je medewerkers uit ongeduld, of door een grote werkdruk niet ergonomisch werken.
Zorg dat je organisatie ergonomisch werken zo veel mogelijk in de hand werkt. Principes rond opberging van materiaal of deadlines worden best aangepast als ze in de hand werken dat mensen het “fout” doen.
Bij computerwerk: Doe beroep op een externe dienst voor preventie om het beeldscherm correct in te stellen, het toetsenbord op de juiste plaats te plaatsen en de stoelen te regelen.
In de zorg: besteed aandacht aan bedden, liften en hulpmiddelen voor steunkousen.
Nachtwerk? Bekijk hier tips om dit goed aan te pakken.
Methoden en instrumenten voor een ergonomische en psychosociale analyse vind je hier.
Download file