Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waaronder gewerkt wordt. Deze voorwaarden spelen een belangrijke rol in de erkenning die medewerkers ervaren voor hun werk en hun werk-privébalans. Rechtvaardige arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijke basis voor werkbaar werk.
De meest bekende arbeidsvoorwaarden zijn
De arbeidsvoorwaarden binnen de eigen organisatie en sector zijn bepaald door wetten, cao’s en arbeidsovereenkomsten. Kijken we naar de social profit, dan zien we dat de meeste organisaties met loonbarema’s werken voor iedere functie.
Extralegale voordelen zijn alle voordelen die bovenop het loon komen. Ook deze voordelen maken deel uit van de arbeidsvoorwaarden. De meeste voorkomende zijn:
Maar er zijn ook andere extralegale voordelen zoals: sport- en cultuurcheques, tickets voor culturele manifestaties, of betaalde ziekte- en opvangdagen voor zieke kinderen of partner.
Het leeftijdsgebonden verlof, of ADV-dagen, maakt ook onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden. Binnen de meeste social profitsectoren krijg je verlof naarmate je ouder wordt. Om hoeveel dagen dit gaat, hangt af van de sector en is steeds vastgelegd in een cao. Op de website van de FOD WASO kan je de cao van je sector zoeken.
Klik op een rol in de organisatie om alleen de tips voor leidinggevenden (rood), medewerkers (grijs) of organisaties (groen) te zien.
Onderhandel je arbeidsvoorwaarden vanaf het begin. Eens onderhandeld, zal je die niet snel meer kunnen veranderen in jouw voordeel.
Geen zicht op je eigen loonbarema? Zowel de drie vakbonden als de werkgeversfederaties bieden een actueel overzicht aan van de loonbarema’s per paritair comité.
Heb je vragen over je arbeidsvoorwaarden? Ga eens te rade bij je vakbond.
Jobtevredenheid is meer dan alleen goede arbeidsvoorwaarden. Ook leermogelijkheden, een goede balans werk-privé, en het krijgen van erkenning en autonomie zijn belangrijk binnen een job.
Werk je voltijds en beslis je om deeltijds te werken? Dat heeft onder andere een invloed op je arbeidsvoorwaarden. Bekijk hier hoe dat zit.
Extralegale voordelen zijn een mooie aanvulling op het loon, maar staar je hier niet blind op. Een degelijk loon vormt nog steeds de basis, want daarmee bouw je pensioenrechten op. Dat doe je niet met die extralegale voordelen.
Billijke arbeidsvoorwaarden vormen de basis. Maar dat is niet alles. Je motiveert je medewerkers met genoeg erkenning, leermogelijkheden, autonomie, taakvariatie, …
Geef kandidaat-sollicitanten duidelijke toelichting over de arbeidsvoorwaarden zodat hier nadien geen onverwachte verrassingen uit de hoek komen voor beide partijen.
Een aantal arbeidsvoorwaarden zijn er voor iedereen in de organisatie. Andere zijn voorbehouden voor bepaalde functies zijn. Wees hier open en duidelijk over en voorkom zo het gevoel van ongelijke behandeling en conflict.
Wil je arbeidsvoorwaarden aanpassen of nieuwe voorwaarden invoeren? Neem contact op met de federaties voor advies rond wettelijke bepalingen.
Vergeet niet dat arbeidsvoorwaarden een invloed hebben op de arbeidskwaliteit. Medewerkers die een betere werk-privébalans hebben door telewerk kijken anders tegen het werk aan.
Medewerkers belonen is meer dan loonsopslag. Wees creatief in het bedenken van leuke medewerkersvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan: prijsvermindering op de dienstverlening, tussenkomst in het sportabonnement of maaltijden voor het personeel.
Extralegale voordelen bestaat uit meer dan maaltijd- en ecocheques. Ga na welke voordelen er nog bestaan voor je medewerkers.
Voer je telewerk in, of hebben jullie dit systeem al? Welke arbeidsvoorwaarden staan hier tegenover? Is er een maandelijkse tussenkomst voor de gemaakte kosten, zoals elektriciteits- en internetverbruik?
ADV-dagen maakt de tewerkstelling van oudere werknemers er niet eenvoudiger op. Toch hoeft dit geen structureel probleem te zijn. Maak afspraken over hoe de ADV-dagen worden opgenomen. Neem deze afspraken mee op in het arbeidsreglement.
Lees hier meer over deze indicatoren en de werkbaarheidsmonitor.
Bron van deze cijfers: de werkbaarheidsmonitor 2016.