Corona heeft ons misschien fysiek van elkaar gescheiden, virtueel zijn we meer dan ooit verbonden. Technisch gesproken tenminste. Want échte verbinding verloopt via mensen, niet via Wifi. Om ons blijvend te onderscheiden van robots, moeten we dus elke gelegenheid aangrijpen om die connectie ook online te voeden.
Een eenvoudig maar krachtig instrument daarvoor is een check-in. Dat is een manier om aan het begin van een bijeenkomst echt contact te maken en even te landen, om letterlijk in te checken door elk dezelfde vraag te beantwoorden.
Inchecken kan je op verschillende manieren. En dat hoeft helemaal niet zwaar of saai te zijn. Daarom presenteren we je enkele mogelijke varianten om mee te experimenteren tijdens je volgende (online) vergadering (want daar ontsnapt niemand aan :) ).
"The Blob Tree" werd in de jaren '70 ontwikkeld door Pip Wilson. Het is een heel eenvoudige tekening van een boom met figuurtjes erin. De prent helpt je te duiden hoe je erbij zit.
Nodig aan het begin van de meeting iedereen uit om zich te identificeren met één van de blobbers ("kies een nummer dat past bij je huidige toestand") en vraag vervolgens aan iedereen om zijn keuze kenbaar te maken en kort toe te lichten.
Vraag de deelnemers vooraf om een beeld in te sturen dat een bepaald gevoel oproept. Dat is een andere krachtige manier om verbinding tot stand te brengen. Laat de invulling over aan de inspiratie van de groep: een foto van het uitzicht vanuit je raam, een object waar voor jou een speciale betekenis aan kleeft, een collage of knutselwerkje,... Elk beeld geeft toegang een betekenisvol en persoonlijk verhaal.
Je kan daar als gespreksleider verschillende kanten mee uit: bij een ontmoeting waarbij de nadruk op verbinding ligt -bijvoorbeeld bij een eerste bijeenkomst- kan je een aantal minuten voorzien voor elk van de deelnemers om wat uitleg te geven bij het gekozen beeld. Of je kan het ludieker opvatten en je vergadering starten door de leden op voorhand uit te dagen om de beelden en teamgenoten te matchen.
Vaak kom je als virtueel vergaderaar ongeconcentreerd binnen: je zit nog met je hoofd bij de vorige meeting of je bent net ten prooi gevallen aan de grillen van die puber in huis. Een makkelijke manier om aan zulke zaken uiting te geven is door te werken met de kleuren van het stoplicht.
Vraag aan je mede-vergaderaars om na te denken over welke kleur van het stoplicht op dat moment het best omschrijft hoe hij of zij erbij zit. Groen, oranje of rood dus (en vraag - als dat mogelijk is- om het antwoord in een chat met elkaar te delen). Ga daarna alle deelnemers af en nodig hen uit om hun kleur te duiden.
Het staat je natuurlijk vrij om voor een andere metafoor te kiezen. Bijvoorbeeld het weerbericht: "als je stemming een weerbericht zou zijn, wat voor weer is het dan?"
Voel je je toch meer op je gemak bij een klassiekere aanpak? Geen probleem! De grootste kunst zit'm in het verzinnen en kiezen van de vraag die helpt en past bij de bijeenkomst of ontmoeting. Het belangrijkste is dat je iedereen een stem geeft, mensen de gelegenheid geeft om te landen en vertrouwen en onderling begrip creëert.
Hieronder vindt je een aantal voorbeeldvragen. De mogelijkheden zijn eindeloos, en de uitnodiging is vooral om met verschillende vragen te experimenteren:
Zo, je bent nu helemaal klaar voor je volgende online meeting: zet de check-in op de agenda, voorzie voldoende tijd en bereid je goed voor!
Meer weten?
door Team LLL | Team Levenslang Leren bij VIVO vzw
Enkele acties van het team Levenslang Leren:
- Deze website! Ontdek hier alles over werkbaar werk in onze sector: tips, instrumenten en cijfermateriaal om er meteen in te vliegen.
- Volg ons op facebook en trakteer jezelf regelmatig op dat deugddoende duwtje-in-de-rug
- Het organiseren van het transversale aanbod voor medewerkers uit de social profit
- Het gratis aanbod "sterker op het werk door verbindende communicatie" voor medewerkers en leidinggevenden
- Het thema 'leren' op de website van VIVO
Geprikkeld? Of waardevolle ideeën? Neem contact met ons op!