Bij jobcrafting wordt de jobinhoud aangepast aan de kennis, vaardigheden, talenten, interesses en behoeftes van de medewerker.
Het zijn aanpassingen in
De werknemer krijgt zo een beter passende jobinvulling. Dat heeft een positieve invloed op het welzijn en de motivatie. Bovendien kan het er ook voor zorgen dat medewerkers niet langer uitvallen of afscheid moeten nemen van de organisatie als er iets wijzigt
Jobcrafting is niet enkel die taken doen die je leuk vindt. Het gaat om de balans tussen taken die energie geven en taken die energie kosten. Door dit evenwicht te onderzoeken en je hier op toe te leggen, maak je opnieuw een basis om te werken aan motivatie en bevlogenheid.
Het craften of boetseren van de job kan je op verschillende manieren:
Jobcrafting speelt zich af op individueel niveau, maar ook binnen een team kan je met dit concept aan de slag gaan. Je legt alle taken van het team op tafel en bekijkt of je die anders kan verdelen, naargelang de interesses. Ook hier kan je inzetten op taak-, relationeel, cognitief en contextueel craften. Zelfsturende teams kunnen hiermee snel aan de slag.
Klik op een rol in de organisatie om alleen de tips voor leidinggevenden (rood), medewerkers (grijs) of organisaties (groen) te zien.
Ga voor jezelf na op welke vlakken je aan je job wilt sleutelen. Als leidraad kan je de tool ‘Als het kriebelt moet je craften’ gebruiken.
Jobcrafting hoeft geen groot gebeuren te zijn. Een kleine aanpassing in je job kan al een wereld van verschil maken.
Zoek bij jobcrafting de win-win voor jezelf, het team en de organisatie.
Denk eens aan taken die je zelf hebt aangepast zodat ze je beter liggen. Of taken die je spontaan opneemt omdat ze je energie geven. Misschien kan je dit nog verder doordrijven?
Hoor eens bij collega’s of zij hier ook interesse in hebben, want ook op teamniveau kan je aan jobcrafting doen. De takenruilbeurs kan een leuke en goede manier zijn om dit aan te pakken. Jobcrafting is een continu proces. Het hoeft niet bij die ene aanpassing te blijven.
Niet iedere werknemer vindt het evident om op eigen initiatief aan zijn job te sleutelen. Coach medewerkers hierin. Laat medewerkers al eens nadenken over taken die ze spontaan anders invullen of opnemen omdat ze die graag doen.
Moedig medewerkers aan om zelf over hun jobinvulling na te denken.
Geef medewerkers de ruimte en de verantwoordelijkheid om met jobcrafting aan de slag te gaan.
Voorkom dat medewerkers de organisatiedoelstelling niet uit het oog verliezen. De job moet nog altijd een bijdrage leveren aan het organisatiedoel.
Medewerkers doen het liefst taken waar ze het meeste plezier uit halen. Gevaar bestaat dat men zich hier zodanig in verliest dat men te veel hooi op zijn vork neemt.
Jobcrafting is niet enkel weggelegd voor de hogere profielen. Zorg dat iedere werknemer de mogelijkheid heeft om aanpassingen in zijn job door te voeren.
Zoek naar de win-win voor de organisatie, het team en de medewerker.
Vang je binnen één team verschillende signalen over jobcrafting op? Zet dan in op jobcrafting op teamniveau. Een handige tool hiervoor is de takenruilbeurs. Andere methodieken voor teamcrafting vind je terug op de website www.lont.org.
Wil je als organisatie talenten in actie zien? Dan is jobcrafting een goede methodiek hiervoor. Geef medewerkers de autonomie om hier mee aan de slag te gaan. Communiceer hierover. Maar geef ook de grenzen aan: bewaak dat de functie nog steeds in het verlengde van de organisatiedoelstelling ligt.
Job- en teamcrafting gebeurt op initiatief van de medewerker zelf, maar als organisatie kan je de methodiek ook introduceren. Ga dan na in welke mate medewerkers hiervoor openstaan. Is stilstaan bij de eigen sterktes en behoeftes nog onontgonnen terrein voor de medewerkers? Dan is de kans groot dat jobcrafting als methodiek niet veel succes heeft. Zoom eerst in op wat ieders sterktes en behoeftes zijn vooraleer met jobcrafting te starten.
Zijn er medewerkers die al met jobcrafting aan de slag zijn gegaan? Vraag of zij hun verhaal kenbaar willen maken binnen de organisatie om zo andere collega’s te inspireren.
Niet alle taken zijn fijn. Er zullen altijd taken zijn die medewerkers links zouden laten liggen als ze konden. Verdeel deze taken eerlijk en compenseer met wat je wel kan veranderen. Communiceer hier eerlijk over.
Jobcrafting is aantrekkelijk. Zorg er voor dat de verantwoordelijkheden wel duidelijk verdeeld zijn. Rolduidelijkheid is essentieel!Zo voorkom je dat lijken uit de kast vallen omdat taken niet gedaan werden, of medewerkers niet meer autonoom kunnen werken.
Een methodiek op de website van lont.org om met teamcrafting aan de slag te gaan.
Meer infoHoe starten met competentie- en talentbeleid?
Waar vind ik handige instrumenten rond competentiebeleid?
Welke organisaties gingen al aan de slag en wat kan ik leren van hun inspirerende voorbeelden?
Eén adres: www.competentindesocialprofit.be . We helpen je verder bouwen aan je competentie- en talentbeleid.