Een arbeidshandicap is:
"Elke langdurig en belangrijk probleem van deelname aan het arbeidsleven dat te wijten is aan het samenspel tussen functiestoornissen van mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke aard, beperkingen bij het uitvoeren van activiteiten en persoonlijke en externe factoren." (Kansengroepen in Kaart - Arbeidsgehandicapten op de Vlaamse arbeidsmarkt - VDAB Studiedienst - Juli 2010)
Maar mensen met een arbeidshandicap zijn niet in eerste instantie mensen met gebreken. Zij beschikken net zoals anderen over bepaalde competenties. Met een passend takenpakket en de juiste ondersteuning draaien ze prima mee op de werkvloer!
Klik op een rol in de organisatie om alleen de tips voor leidinggevenden, medewerkers of organisaties te zien.
Neem de gangbare vooroordelen weg en handel met een open houding.
Wees empathisch maar heb geen medelijden met je collega. Mensen met een arbeidshandicap willen gewoon met de anderen meedraaien.
Bereid werknemers voor op de komst van hun nieuwe collega met een arbeidshandicap.
Verzorg een goed onthaal van de werknemer
Werk niet ad hoc maar hanteer een beleid voor duurzame tewerkstelling. Dit komt iedereen ten goede, zeker ook de werknemer met een arbeidshandicap.
Investeer in jobmatching:
Verken de mogelijkheden tot redelijke aanpassingen.
Vraag (financiële) ondersteuning en begeleiding.
Neem deel aan DUOday en zet de deuren van je organisatie voor één dag open voor een werkzoekende met een arbeidsbeperking. Die vormt dan samen met een van je werknemers een duo. Zowel de werkzoekende als de organisatie doen voordeel met deze ervaring!
Medewerkers met een handicap kunnen door aanpassingen toch hun job behouden of een geschikte job uitoefenen. Stel het takenpakket slim samen: doe aan jobcrafting.
Het diversiteitsproject ‘Duurzame tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap’ haalt 8 uitgangspunten tot een systematische aanpak aan:
1. Ga uit van arbeidsgeschiktheid. Stel de mogelijkheden van de medewerker centraal.
2. Denk en handel proactief. Anticipeer op eventuele knelpunten.
3. Werk resultaatgericht.Zorg voor een win-win voor zowel werknemer als werkgever.
4. Maak de verantwoordelijkheid organisatiebreed. Om een duurzame tewerkstelling te doen slagen, moeten verschillende partijen samenwerken en hun verantwoordelijkheid nemen.
5. Erken de belangrijke rol voor de leidinggevende. Hij/zij staat het dichtst bij de betrokken medewerker, kan signaleren wanneer een tewerkstelling dreigt fout te lopen en heeft de verantwoordelijkheid om verschillende partijen te betrekken.
6. Zie toe op heldere communicatie en verantwoordelijkheden in het traject van integratie of re-integratie.
7. Weet dat integratie en re-integratie maatwerk blijven.
8. Zorg voor continue verbetering. Zet in op regelmatige evaluatie en bijsturing van het beleid. Jobcraften of je job boetseren kan je op verschillende manieren.
Meer info? Zie 'Duurzame tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap - Welk beleid voeren de bedrijven?', Prevent, ACT-Désiron, UCBO, 2010.
Werknemers met een arbeidshandicap vormen een erg kwetsbare groep op het vlak van werkbaar werk. Uit de Werkbaarheidsmonitor leren we dat slechts vier op de tien werknemers met een handicap, een langdurige lichamelijke aandoening of ziekte hun werk werkbaar vinden.
Ook zijn personen met arbeidshandicap meer slachtoffer van pesten.
In 2013 gaf 16,1% van de personen met een arbeidshandicap aan gepest te worden op het werk. Dit percentage ligt beduidend hoger dan bij werknemers zonder arbeidshandicap (8,2%).
DM@work reikt praktijkhandboeken aan die bedrijven ondersteunen bij het uitbouwen van een jobbehoud en re-integratiebeleid.
Meer infoVoor informatie over begeleidings- en ondersteuningsmaatregelen voor werkgevers moet je zeker een kijkje nemen op de VDAB-website.
Meer infoHier vind je informatie over de methodiek Integratieprotocol en een handleiding om een integratieprotocol op te maken.
Meer infoLaat je inspireren door dit initiatief.
Meer infoImplementatie van leeftijdsbewust personeelsbeleid voor personen met een arbeidshandicap (2009)
In het project 'Leeftijdsbewust Personeelsbeleid voor personen met een arbeidshandicap’ implementeerden 13 beschutte werkplaatsen een leeftijdsbewust personeelsbeleid in de ruime zin.Je leest hun ervaringen in deze brochure.