Op haatberichten.be vind je een handleiding om te reageren op racistische e-mailberichten.
Meer infoDM@work reikt praktijkhandboeken aan die bedrijven ondersteunen bij het uitbouwen van een jobbehoud en re-integratiebeleid.
Meer infoVoor informatie over begeleidings- en ondersteuningsmaatregelen voor werkgevers moet je zeker een kijkje nemen op de VDAB-website.
Meer infoDe website van het Steunpunt Handicap en Arbeid bevat concrete dossiers over lichamelijke, mentale en psychische aandoeningen en hoe je er mee om kan gaan op het werk. Je vindt er ook tips om het onthaal binnen de organisatie op een 'handicapvriendelijke' wijze te laten verlopen.
Meer infoHier vind je informatie over de methodiek Integratieprotocol en een handleiding om een integratieprotocol op te maken.
Meer infoLaat je inspireren door dit initiatief.
Meer infoHet boek "Organisatie-alibi's: De kracht van eneaculturen" van Daniel Ofman en Rita van der Weck-Capitein.
Meer infoLeer de waarden en normen die in je organisatie leven beter kennen met het waardenspel.
Meer infoRoSa vzw informeert over gender, feminisme en gelijke kansen m/v. Je vindt er o.a. praktische tips en instrumenten voor wie genderbewust te werk wil gaan op de werkvloer (de tools over gender en arbeid kan je op eenvoudig verzoek opvragen bij RoSa).
Meer infoAlle door het ESF gesteunde projecten rond 'gendergelijkheid op de arbeidsmarkt' kan je raadplegen op de mv-united-site.
Meer infoHet Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) bundelde goede gender praktijken in een databank.
Meer infoAanzetten voor gender initiatieven en inspirerende filmpjes vind je op de ESF-site 'M/V/X op de werkvloer'.
Meer infoDe website http://www.teamontwikkeling.net/staat boordevol informatie over samenwerken in team. Je vindt er theoretische modellen en boekenreviews terug.
Meer infoHR-wijs maakte een diversiteitschecklist voor social profit organisaties.
Download fileE-div is een online opleiding van UNIA, die informatie geeft over het diversiteitsbeleid en de antidiscriminatiewetgeving. Je kan ook bij UNIA terecht voor begeleiding en training rond diversiteit en non-discriminatie.
Meer infoMet gratistoolbox.wixsite.com kunnen jongeren en hun leidinggevenden samen de constructieve dialoog aangaan.
Meer infoEen handige en uitbreidbare gratis chat voor intern te gebruiken of met externen en bijvoorbeeld vrijwilligers: https://slack.com/
Meer infoOntdek hoe je discriminatie kan herkennen, want het kan subtiel aanwezig zijn in de organisatie.
Download fileBekijk hier de campagne 'Het is gauw gebeurd' van de Vlaamse overheid rond discriminatie op het werk.
Meer infoHet boek 'Reinventing Organizations' (ook de titel van de Nederlandstalige versie) van Frederic Laloux kadert moderne organisaties, het tijdperk en de gevolgen voor management, medewerkers en klanten. Het biedt antwoorden op de vragen 'Hoe breng je je eigen authenticiteit terug in je werk?', 'Hoe eenvoudig kan een organisatie weer zijn?'', en 'Wat kan je bereiken door met een gezamenlijk en breed gedragen doel te werken?'
Er zijn twee versies van het boek: een beknopte en een uitgebreide.
Link naar boekOrganisaties werken steeds vaker met zelfsturende teams. Daarover gaat 'De bijenherder' van Rini van Solingen. Managers moeten die transformatie vaak zelf in gang zetten en begeleiden, maar hebben geen idee wat hun leiderschap nog inhoudt ná die overgang. En als ze zelf niet meeveranderen, vormen ze eerder een obstakel dan een motiverende factor.
Een boek dat heel vlot leest, maar waarbij de boodschap echt binnenkomt. Een metafoor om telkens naar terug te grijpen.
Link naar boekHet boek De vijf frustraties van teamwork van Lencioni is een aanrader. Hier vind je alvast een korte samenvatting.
Download fileHumanitas ontwikkelde zes online trainingen voor vrijwilligers en voor hun begeleiders. Er staan een aantal vaardigheden zoals grenzen stellen en omgaan met emoties op het programma. Maar ook de opleiding 'vrijwilligers begeleiden'.
Meer infoWerk je met vrijwilligers en heb je hier inhoudelijke ondersteuning rond nodig? Surf naar http://www.vlaanderenvrijwilligt.be. Je vindt er onder meer informatie, vorming, tips en instrumenten over wetgeving, werving en selectie, doelgroepen en verzekering.
Meer infoOm de strijd aan te gaan met zwangerschaps- en moederschapsdiscriminatie lanceert het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen de campagne ‘Mama blijft aan boord’. Het doel van de campagne is om zwangere vrouwen, in of na hun moederschapsrust, en ook vrouwen die overwegen om moeder te worden, bewust te maken van het feit dat zij niet gediscrimineerd, afgewezen of geïntimideerd mogen worden op grond van hun zwangerschap of moederschap. De campagne moet duidelijk maken dat ze rechten hebben, dat ze zich niet schuldig hoeven te voelen voor de discriminaties waarmee ze te maken krijgen, en moet hen aanmoedigen om informatie in te winnen en een melding.
Je vindt er onder meer de gids Zwanger op het werk: gids voor werkneemsters en werkgevers voor een discriminatievrije behandeling.
Je vindt er ook affiches, postkaarten en de folder Gediscrimineerd omdat je zwanger bent.
Meer infoImplementatie van leeftijdsbewust personeelsbeleid voor personen met een arbeidshandicap (2009)
In het project 'Leeftijdsbewust Personeelsbeleid voor personen met een arbeidshandicap’ implementeerden 13 beschutte werkplaatsen een leeftijdsbewust personeelsbeleid in de ruime zin.Je leest hun ervaringen in deze brochure.
VIVO ontwikkelde trefpunt odi, een digitaal platform met heel wat info over cultuursensitieve zorg.
Het boek 'Bouwstenen voor een cultuursensitieve zorg- en welzijnsorganisatie' zet leidinggevenden uit zorg en welzijn op weg zet in het uitwerken van een beleid rond cultuursensitieve zorg.
Link naar boekIn leer- en coachingstrajecten worden zorg- en welzijnsorganisaties die werk willen maken van een beleid rond cultuursensitieve zorg ondersteund. Dit is een gratis initiatief van VIVO in samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering.
Meer infowww.klaretaalrendeert.be helpt je met alle vragen over taalbeleid in je organisatie.
Meer infoHet Huis van het Nederlands ontwikkelde een zakwoordenboekje om anderstalige medewerkers en hun collega’s te ondersteunen op de werkvloer.
Link naar boekMet 'Cliënt of koning' kunnen organisaties uit de gezinszorg aan de slag wanneer cliënten hun medewerkers met een migratieachtergrond discrimineren.
Download fileDoe de leeftijdsscan in jouw organisatie en bereid je voor op de uitdagingen van je organisatie voor de komende 5 à 10 jaar.
Meer infoVIVO ontwikkelde een non-discriminatiecode die het diversiteitsbeleid van een organisatie naar concrete handvatten voor haar medewerkers vertaalt. Ze bevat het algemeen non-discriminatiebeginsel, basisprincipes voor een niet-discriminerend personeelsbeleid en regels voor verdere opvolging en handhaving van het beleid. Je vindt de code en de instrumenten hier.
Meer infoIn de Taborgroep sloegen verschillende partnerorganisaties de handen in elkaar om tools te verzamelen. Teams en teamcoaches kunnen deze makkelijk gebruiken om het samenwerken extra body te geven. Dit resulteerde in de TeamTimeBox, boordevol handige tools maar ook tips om meteen mee aan de slag te gaan.
Met het materiaal in de boxen kan je bijvoorbeeld het veilig klimaat vergroten binnen je team, of oefenen hoe je standpunten verkent zonder te oordelen. Download de box op de website!
Meer info