De beleving van werk in de Vlaamse social-profitsectoren. Een kwalitatief onderzoek naar Werkbaar werk
Download fileNiet geheel duidelijk wat je talenten zijn? Deze tools helpen je op weg:
Wil je als leidinggevende of organisatie aan de slag met een talentgericht interview? Maak gebruik van de leidraad.
Download fileMet het 'lekker-blijven-werken'spel ga je met jezelf en anderen in gesprek over de toekomst van je werk.
Meer infoOp www.mycareer.be vind je een volledig overzicht van jouw eigen loopbaan.
Meer infoOp www.generatiebril.be vind je meer inzichten terug over generaties, maar ook allerlei praktische tools en workshops om rond generaties op de werkvloer aan de slag te gaan.
Meer infoLeestip! Dit boek geeft een herkenbaar en correct beeld van de jeugd van nu. De schrijvers gaan in op allerlei mythes over jongeren en nuanceren of ontkrachten ze.
Link naar boekBekijk het boek ‘Remotie. Een stap terug is een stap vooruit’ van Tanja Verheyen en Bob Vermeir. Hierin staan getuigenissen rond remotie en heel wat nuttige informatie voor
Via de website talentatwerkplek.be breng je in beeld hoe je sterktes en kwaliteiten inzet op de werkplek.
Meer infoMet de toolbox ‘Ik kies voor mijn talent’ en ‘mijn baas kiest voor mijn talent ’krijg je een beter zicht in je eigen talent en dat van je collega’s
Meer infoSD Worx deed een onderzoek naar de mobiliteit van talent in de social profit. Bekijk hier de resultaten.
Meer infoDe basis van job- en taakrotatie is een goed doordacht rotatiesysteem. Een inzetbaarheidsmatrix helpt je op weg.
Download fileVind een antwoord op je loopbaanvragen via het ‘Loopbaanwerkboek’ van de Vlaamse Overheid.
Download fileWil je als organisatie een loopbaanbeleid uitwerken? Maak gebruik van de leidraad ‘Op weg naar een duurzaam loopbaanbeleid’.
Download fileDe website www.lont.org focust zich op loopbaanontwikkeling. Deze website biedt tools aan voor medewerkers, teams, leidinggevenden en organisaties.
Meer infoLoopbanen in beweging. 10 wegwijzers voor een duurzaam loopbaanbeleid. – Ans De Vos
Link naar boekIn zijn boek ‘Iedereen content’ geeft Lou Van Beirendonck meer toelichting over de integrale benadering van competentiemanagement en talentbeleid.
Link naar boekVuurwerkt, met talent toekomst maken bevat allerlei praktische tips, oefeningen, schema’s en praktische hulpmiddelen om met talentbeleid in de organisatie aan de slag te gaan.
Link naar boekCGG Eclips ondernam een aantal acties rond leeftijdsbewust personeelsbeleid. Lees hier hoe ze dat aanpakken.
Meer infoHet ZOL doet aan levensfasebewust personeelsbeleid.Lees hier hoe.
Meer infoBenieuwd naar de generatiediversiteit op jouw werkvloer? Doe de generatiescan.
Download fileMaak je eigen generatieprofiel op en kom te weten welke andere generaties er allemaal in jou zitten.
Meer infoAan de slag met levensfasebewust personeelsbeleid? De actiemap ‘Balans’ zorgt zeker voor de nodige inspiratie.
Download fileDe resultaten uit de Wellfie groepsrapporten kan u gebruiken als basis voor het verplichte werkgelegenheidsplan in het kader van cao 104. Bovendien kan u Wellfie ook op lange termijn inzetten om progressief het leeftijdsbewust personeels-en welzijnsbeleid te verbeteren.
Meer infoImplementatie van leeftijdsbewust personeelsbeleid voor personen met een arbeidshandicap (2009)
In het project 'Leeftijdsbewust Personeelsbeleid voor personen met een arbeidshandicap’ implementeerden 13 beschutte werkplaatsen een leeftijdsbewust personeelsbeleid in de ruime zin. Je leest hun ervaringen in deze brochure.
Dankzij Experience@Work kunnen ervaren talenten uit organisaties ingezet worden bij andere organisaties die op zoek zijn naar specifieke ervaringen of talenten.
Meer infoDit loopbaanwerkboek is bedoeld voor iedereen die werk wil maken van zijn loopbaan en op zoek is naar geschikte instrumenten om hierbij te helpen. Dit werkboek biedt je de nodige inzichten, handvaten, concrete oefeningen en refl ectiepunten op weg naar je bestemming. In dit boek laten we je nadenken over wat je sterke punten zijn, wat je werkelijk wil en hoe je dit kan bereiken. Zo zal je een actieplan opstellen waardoor je de moed krijgt de sprong te wagen en je droom te laten uitkomen.
Download fileDe leeftijdsspiegel bestaat uit 23 vragen. Die geven je een beeld van hoever je organisatie staat inzake leeftijdsbewust beleid. Daarnaast geeft hij suggesties over waar je als organisatie mee aan de slag kan. Zowel de werkgever als (een vertegenwoordiger van) werknemers dienen de vragenlijst in te vullen. Daarna spiegelen zij hun antwoorden aan elkaar. Het resultaat is een rijk beeld van de stand van zaken.
De brochure ‘Praktische adviezen voor de ontwikkeling en implementatie van een levensfasegericht personeelsbeleid’ gaat in het derde hoofdstuk uitgebreid in op hoe je organisatie te analyseren op vlak van bijvoorbeeld cultuur, managementstijl, strategie en structuur. Je vindt er een heleboel ‘toetsvragen’.
Bekijk de brochure 'hulpmiddelen om meer inzicht te krijgen in het ouder worden op het werk' van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Deze brochure geeft informatie rond een aantal aandachtspunten bij ouder wordende medewerkers.
Download file