Met het werkplezierspel ga je in dialoog over waar jij warm van wordt op het werk. Je werkplezier hangt samen met jouw werkmotieven en gedrag en het gedrag van anderen.
Doe de leeftijdsscan en schat je verloop naar aanleiding van pensioenen in voor de komende 5 en 10 jaar.
Meer infoBekijk hier een onderzoeksrapport dat de kenmerken en determinanten ervan in kaart bracht.
Download fileStel je vacatures goed op. Bekijk hier het stappenplan van Diversity Remix.
Download fileMoet het sneller? Bekijk hier de checklist voor een leesbare vacature.
Download fileDoe de leeftijdsscan in jouw organisatie en bereid je voor op de uitdagingen van je organisatie voor de komende 5 à 10 jaar.
Meer infoHebt u het ziekteverzuim in uw organisatie helder in beeld? Kent u de pijnpunten en weet u met welke acties u kunt ingrijpen? Via deze links kan u de eerste stap zetten.
Meer infoBekijk hier een afdrukbare infographic met de laatste werkbaarheidscijfers van de werkbaarheidsmonitor door VIVO.
Download fileVerzorgenzonderzorgen is een online individueel leerpakket rond weerbaarheid tegen stress en burn-out op maat van verpleegkundigen.
Meer infoDe Hoge Gezondheidsraad (HGR) geeft in dit advies een definitie van het begrip burn-out, doet aanbevelingen in verband met
- de identificatie en behandeling ervan
-de behoefte aan opleiding en het competentieprofiel van de beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg die deze werkenden met werkgerelateerde problemen zullen begeleiden
Download fileBekijk hier hoe je de belangrijkste verzuimcijfers berekent:
Icoba ontwikkelde tal van oefeningen die je helpen bij het ontdekken van je eigen grenzen en die van je collega’s ten aanzien van lastig gedrag en agressie. Bepaalde oefeningen helpen bij het bepalen van een gezamenlijke team- of organisatiegrens. Neem een kijkje in de toolbox en meer specifiek naar de prikkeldraadoefening XL.
Download fileZet als organisatie waar nodig vorming en training in om je personeel assertiever of weerbaarder te maken. Op zoek naar vorming rond assertiviteit, jezelf weerbaarder opstellen of gepast reageren op lastig en agressief gedrag? Neem een kijkje in het aanbod van Icoba.
Meer infoMaak gezamenlijke afspraken hoe je gepast grenzen stelt ten aanzien van lastig of agressief gedrag. Wat kan, mag en moet je doen? Wat doe je zelf? En wat mag je verwachten van je collega’s of organisatie net voor, tijdens of net na een incident? Zet richtlijnen uit in een procedure en bied medewerkers een houvast tijdens een agressie-incident. ‘Naar een interventieprocedure’ helpt je hierbij.
Meer infoVokans maakte een gespreksleidraad op rond energiegevers en energiegevers.
Download fileFemma stelde een bundel op met informatie en reflectie-oefeningen rond zelfzorg.
Download fileDe bundel Zorgverlener, zorg voor jezelf van het Psychiatrisch Centrum Zoete Nood Gods is een bundel met reflectie-oefeningen om alleen, of met je collega’s aan de slag te gaan rond zelfzorg.
Download fileGebruik de brochure ' Stress op het werk: risicofactoren, evaluatie en preventie' van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. De uitvoering van een risicoanalyse is een eerste stap, maar uit een evaluatie van blijkt dat bedrijven en sectoren moeilijk de weg vinden naar het implementeren van een stressactieplan. In deze brochure wordt één methode binnen de participatieve benadering van de risicoanalyse toegelicht, die trouwens niet als een standaardrecept gezien mag worden. De brochure definieert de begrippen stress en stress op het werk en geeft een overzicht van de verklarende modellen voor het ontstaan van werkstress en van de evaluatiemethoden. Daarnaast komen ook de organisatieverandering en de levenskwaliteit van de werknemers aan bod.
Doelgroep : werkgevers, preventieadviseurs, leden van de comités voor preventie en bescherming op het werk, arbeidsgeneesheren
Download fileHier kan je lezen welke risico’s hulpverleners lopen, waarom (tijdig) hulp zoeken ook voor hen van (levens)belang is, waar die hulp gevonden kan worden en wat je kan ondernemen.
Meer infoDe Burnout Assessment Tool (of kortweg BAT) is het resultaat van een driejarig onderzoeksproject van KU Leuven. Deze wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst laat toe om snel én in 1 oogopslag het risico op burn-out te bepalen.
Meteen aan de slag? Doe hier de sneltest (via de website van De Standaard).
Bron: Schaufeli, W.B., De Witte, H. & Desart, S. (2019). Handleiding Burnout Assessment Tool (BAT). KU Leuven, België: Intern rapport.
Poolstok maakte een handig overzicht van tips & tricks van om ons mentaal, sociaal en fysiek welzijn op te krikken.
Meer info