De HoWest maakte een boeiende website specifiek over morele stress: www.morelestress.be.
Meer infoZorg zeker bij een hoge emotionele belasting goed voor jezelf. Surf naar www.fitinjehoofd.be.
Meer infoHang deze poster met al wat tips over emotionele belasting op in je organisatie. Maak zo je collega's en organisatie warm op hun werkbaarheidsproblemen aan te pakken. Meer informatie over deze campagne?
Download fileZorgorganisaties en hun medewerkers zitten vaak gewrongen zitten met de kwaliteit van de dienstverlening door de werkdruk of beperkte middelenDe website zorgethiek.nu gaat in op de vraag: ‘Wat is goede zorg, gegeven deze particuliere situatie?’.
Meer infoWaar wordt samengewerkt, ontstaan conflicten. En dat is goed, want conflicten kunnen cruciaal zijn in de ontwikkeling van een team. Echt samenwerken lukt namelijk alleen wanneer teams hun conflicten op de juiste manier weten te hanteren.
Het boek 'Hoera een conflict' van Kloppenburg en van der Schoor helpt leidinggevenden op een andere manier naar conflict kijken.
Je voorkomt escalatie en plukt de vruchten van conflict!
Link naar boekIn het boek 'Conflictbemiddeling op het werk. Praktische gids voor managers en hr-professionals' van Peeters en Larik kijk je mee over de schouder van een bemiddelaar in een aantal cases. Laat je inspireren door de vele praktische tips voor elke HR-professional en manager.
Link naar boekHeb je op het werk te maken met problemen, conflicten of agressie? Het boek 'Omgaan met problemen, conflicten en agressie' van Pijs
is en praktische compacte handleiding met veel herkenbare voorbeelden én opdrachten en oefeningen.
In het boek Conflictmanagement van Euwema en Giebels worden elementaire en recente wetenschappelijke inzichten op een praktische en herkenbare wijze beschreven. Je vindt er ook praktische strategieën en interventies om conflicten het hoofd te bieden.
Link naar boekHet boek 'Maak tijd voor je agressiebeleid' van Icoba helpt je als organisatie om een agressiebeleid op poten te zetten.
Hoe begin je daar nu aan? Enkele geïsoleerde maatregelen of crisisinterventies volstaan niet. Pas als agressie beheersen een duidelijke beleidskeuze is, bereik je blijvend effect.
De website en werking van ICOBA bieden je een hoop tools om aan de slag te gaan rond agressie en grensoverschrijdend gedrag in je organisatie.
Woonzorgnet Dijleland verzamelde mooie getuigenissen uit de woonzorgcentra. Een mooi voorbeeld van successen vieren.
Download fileWil je meer weten over geweldloze communicatie? Het bekende boek 'Geweldloos communiceren' van Rosenberg is hét basiswerk.
Link naar boekHet boek 'Kiezen is winnen - Een kompas voor keuzes in de zorg' van Yvonne Denier, Lieve Dhaene en Peter Degadt biedt wel een methodiek, een kompas voor iedereen die keuzes maakt in de gezondheidszorg: beleidsmakers, professionals uit zorg en welzijn, bestuurders en directieleden van zorgorganisaties.
Want kiezen in de gezondheidszorg moeten we hoe dan ook. Kiezen zonder houvast geeft (morele) stress. Altijd knaagt de vraag: heb ik wel de juiste keuze gemaakt? Dit boek biedt dat noodzakelijke houvast.
Link naar boekOnze samenleving en dus het cliënteel van je organisatie wordt almaar diverser. Dit kan uitdagingen en soms lastige situaties met zich meebrengen. Voor de zorgsectoren werd de website trefpuntodi.be ontwikkeld.
Meer infoReferentiepunt rouw en verlies is een nieuwe organisatie van enkele Vlaamse rouwdeskundigen die zich georganiseerd hebben om vormingen te geven aan organisaties en zorgverleners rond de actuele visie rond rouw en verlies.
De website van de Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg beschrijft welke stappen je moet ondernemen na een ernstig arbeidsongeval.
Meer infoEen website die laagdrempelige info en steun geeft aan personen die geconfronteerd worden met een verlieservaring
http://www.steunbijverlies.nl/
Meer infoLost & co is een pilootproject voor jonge mensen na rouw en verlies. Lost & co creëert kansen en mogelijkheden om jou en je omgeving na een ingrijpend life-event te ondersteunen. Lost en co geeft ook begeleiding en vorming in organisaties rond dit thema
Iemand verliezen door zelfdoding is heel erg pijnlijk, en moeilijk te plaatsen. Als nabestaande word je overspoeld door heftige emoties en blijf je achter met een hoop vragen. Lees hoe je, als volwassene of als jongere, kan leren omgaan met verlies door zelfdoding.
Een voorbeeldbrief van ‘zet je leven weer op de rails’ - praktijk voor verlies- en rouwverwerking. Soms moet je jouw leidinggevende overtuigen van je behoefte aan meer begrip, voor minder werkdruk en meer tijd. Vind je geen woorden om je situatie te beschrijven? Deze voorbeeldbrief kan je helpen.
Download fileEen brochure die patiënten informeert over rouw. Over het moment waarop het verlies doordringt, over de veelheid aan gevoelens en hoe je na een verlies verder kan leven. Over welke signalen wijzen op een dysfunctionele rouw en bij welke diensten je terecht kan met vragen.
Download fileHoe kan een rouwprotocol in jouw organisatie er uitzien? Verwerk de tips voor collega’s en leidinggevenden. Laat je inspireren door voorbeeldprotocollen. Maak een op maat met deze kapstok in 9 punten:
Download fileRouwen op het werk. Inzichten, tips en handvatten voor werkgevers en collega’s. Een handreiking opgesteld door een uitvaartorganisatie.
Download fileEen onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet: Helpen bij verlies en verdriet: een gids voor het gezin en de hulpverlener. Manu Keirse.
Link naar boekDit uitzonderlijke en troostrijke boek leert ons leven met, en leren van, een groot verlies: Julia Samuel - Rouwwerk. Liefde, verlies en verder leven.
Stille baby’s is een zeer informatief en toegankelijk boek voor ouders die een dergelijk intens trieste ervaring hebben meegemaakt. Ook belangrijke literatuur voor hulpverleners bij deze situaties.
Christine Geerinck-Vercammen - Stille baby's Rouwverwerking bij doodgeboorte & zwangerschapsafbreking
Link naar boek
Een eigentijdse handleiding voor het omgaan met rouw en rouwenden. Door Gerke Verthriest en Johan Maes .
Veerkracht van zorgverleners verhogen tijdens én na de crisis. Zorgnet-Icuro & partners brengen expertise in psychologische ondersteuning samen. Met de hulp van verschillende Vlaamse universiteiten, verenigingen en koepelorganisaties biedt de Zorgsamen een complementair en gebalanceerd aanbod.
Meer infoProfessor Elke Van Hoof ontwikkelde deze online interventie om je te helpen je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten, dat je alleen of samen met je huisgenoten kan doorlopen.
Meer infoLuisterend oor aan voor zorgverleners die een klankbord kunnen gebruiken. Gediplomeerde en professionele loopbaancoaches staan paraat om in deze moeilijke tijden gratis een – online – luisterend oor te bieden aan onze helden van vandaag.
Meer infoGratis psychologische bijstandslijn voor de zorgsector: om het personeel in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en thuiszorg te ondersteunen kan elk van hen die daar nood aan heeft, bellen naar het nummer 02 761 17 74
Meer infoDe coronacrisis kan voor heel wat stress en angst zorgen. Heb je nood aan een gesprek? Voel je je eenzaam of heb je het moeilijk in deze periode? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het telefoonnummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be
Meer infoJouw wegwijzer naar apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid
Meer info