Wil je weten of telewerk mogelijk zou zijn voor jou of (bepaalde) medewerkers in je organisatie? Download hier een handige checklist
Download fileDe Antwerp Management School ontwikkelde een test waarbij je kijkt hoe klaar jouw organisatie is voor tijds- en plaatsonafhankelijk werken. De flexwerkscan geeft je tips en aanbevelingen voor de implementatie in je organisatie
Meer infoBoekentip: de collega’s werken thuis van Frank Van Massenhove
Link naar boekDe Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer schreef deze brochure met adviezen over privacy op de werkvloer.
Download fileDe Stichting Innovatie en Arbeid analyseerde in 2018 de invloed van lange pendeltijden op het welzijn en het functioneren van de medewerkers. De resultaten van deze analyse vind je terug in dit rapport.
Download fileWil je starten met functioneringsgesprekken, maar is er nog geen leidraad aanwezig? Of een idee welke vragen te stellen? Doe hier de nodige inspiratie op.
Download fileHet voorzien van een onthaal voor nieuwe medewerkers is verplicht. De juridische spelregels hierover vind je terug in dit document.
Download fileWil je een onthaalbrochure uitwerken voor nieuwe medewerkers? Deze leidraad helpt je op weg.
Download fileDe HoWest maakte een boeiende website specifiek over morele stress: www.morelestress.be.
Meer infoZorg zeker bij een hoge emotionele belasting goed voor jezelf. Surf naar www.fitinjehoofd.be.
Meer infoEen onderzoek in opdracht van de Vlaamse Regering, 2008, door Baert H., Clauwaert I. & Van Bree L.
Download fileEen nota van De Ambrassade waarin er achtergrondinformatie en praktische tips worden aangereikt over hoe je tof en efficiënt kan vergaderen.
Download fileOntdek de box ‘Gezond vergaderen’, een box vol praktische materialen en haalbare ideeën om overlegmomenten net dat tikkeltje gezonder te maken.
Meer infoEen methodiek op de website van lont.org om met teamcrafting aan de slag te gaan.
Meer infoDe beleving van werk in de Vlaamse social-profitsectoren. Een kwalitatief onderzoek naar Werkbaar werk
Download fileNiet geheel duidelijk wat je talenten zijn? Deze tools helpen je op weg:
Wil je als leidinggevende of organisatie aan de slag met een talentgericht interview? Maak gebruik van de leidraad.
Download fileOp haatberichten.be vind je een handleiding om te reageren op racistische e-mailberichten.
Meer infoMet het werkplezierspel ga je in dialoog over waar jij warm van wordt op het werk. Je werkplezier hangt samen met jouw werkmotieven en gedrag en het gedrag van anderen.
Met het 'lekker-blijven-werken'spel ga je met jezelf en anderen in gesprek over de toekomst van je werk.
Meer infoOp www.mycareer.be vind je een volledig overzicht van jouw eigen loopbaan.
Meer infoDM@work reikt praktijkhandboeken aan die bedrijven ondersteunen bij het uitbouwen van een jobbehoud en re-integratiebeleid.
Meer infoVoor informatie over begeleidings- en ondersteuningsmaatregelen voor werkgevers moet je zeker een kijkje nemen op de VDAB-website.
Meer infoDe website van het Steunpunt Handicap en Arbeid bevat concrete dossiers over lichamelijke, mentale en psychische aandoeningen en hoe je er mee om kan gaan op het werk. Je vindt er ook tips om het onthaal binnen de organisatie op een 'handicapvriendelijke' wijze te laten verlopen.
Meer infoHier vind je informatie over de methodiek Integratieprotocol en een handleiding om een integratieprotocol op te maken.
Meer infoLaat je inspireren door dit initiatief.
Meer infoHet boek "Organisatie-alibi's: De kracht van eneaculturen" van Daniel Ofman en Rita van der Weck-Capitein.
Meer infoLeer de waarden en normen die in je organisatie leven beter kennen met het waardenspel.
Meer infoDe Stichting Innovatie & Arbeid vuurde de Werkbaarheidsmonitor (2013) op leidinggevenden af. Hier vind je het rapport.
Download fileOp lerenindesocialprofit.be vind je een schat aan informatie over leren en ontwikkelen, met voorbeelden uit de praktijk, tips voor een strategisch en gedragen leer- en opleidingsbeleid, informatie over leervormen en nog véél meer.
Meer infoRoSa vzw informeert over gender, feminisme en gelijke kansen m/v. Je vindt er o.a. praktische tips en instrumenten voor wie genderbewust te werk wil gaan op de werkvloer (de tools over gender en arbeid kan je op eenvoudig verzoek opvragen bij RoSa).
Meer infoAlle door het ESF gesteunde projecten rond 'gendergelijkheid op de arbeidsmarkt' kan je raadplegen op de mv-united-site.
Meer infoHet Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) bundelde goede gender praktijken in een databank.
Meer infoAanzetten voor gender initiatieven en inspirerende filmpjes vind je op de ESF-site 'M/V/X op de werkvloer'.
Meer infoDe website http://www.teamontwikkeling.net/staat boordevol informatie over samenwerken in team. Je vindt er theoretische modellen en boekenreviews terug.
Meer infoIn dit handboek vind je meer informatie over het opzetten van een integratiebeleid.
Download fileIn dit document wordt er een oplijsting gemaakt van de competenties waarover een peter of meter idealiter beschikt.
Download fileWil je peterschap projectmatig lanceren binnen je eigen organisatie? Volg dan deze leidraad.
Download fileDeze checklist is uw belangrijkste leidraad tijdens uw peterschap/meterschap. Ze geeft u een duidelijk overzicht van welke informatie uw nieuwe collega van u moet krijgen.
Download fileOm de introductie van een nieuwe medewerker in goede banen te leiden, kan het nuttig zijn om een overzicht bij te houden van wie voor wat op welk ogenblik verantwoordelijk is tijdens de onthaalperiode. Een checklist zorgt ervoor dat niets wordt vergeten of kan voorkomen dat bepaalde zaken dubbel worden gedaan.
Download fileEen onthaalperiode bestaat uit veel facetten. Zowel de nieuwe medewerkers, als de peter of meter, en de leidinggevende hebben hier ieder hun rol in te spelen. Om het overzicht te bewaren, is het handig om een onthaalchecklist uit te werken. Wij geven je alvast een leidraad hiervoor mee.
Download fileHR-wijs maakte een diversiteitschecklist voor social profit organisaties.
Download fileE-div is een online opleiding van UNIA, die informatie geeft over het diversiteitsbeleid en de antidiscriminatiewetgeving. Je kan ook bij UNIA terecht voor begeleiding en training rond diversiteit en non-discriminatie.
Meer infoDoe de leeftijdsscan en schat je verloop naar aanleiding van pensioenen in voor de komende 5 en 10 jaar.
Meer infoBekijk hier een onderzoeksrapport dat de kenmerken en determinanten ervan in kaart bracht.
Download fileStel je vacatures goed op. Bekijk hier het stappenplan van Diversity Remix.
Download fileMoet het sneller? Bekijk hier de checklist voor een leesbare vacature.
Download fileLeestip! Dit werkboek bevat tal van sprekende praktijkvoorbeelden, inspirerende quotes en methodieken, en allerlei denk- en doe-opdrachten. Verder wordt er verwezen naar gratis (online) vragenlijsten, tests en tools die getoetst zijn aan een jarenlange praktijkervaring, waar je morgen mee aan de slag kan. Een heldere en werkbare methode om mee aan de slag te gaan, met het natuurlijke leiderschap binnen de wolvenroedel als inspiratiebron. Geen hoogdravende modellen, maar bruikbare guidelines om te komen tot jouw eigen best place to work!
Link naar boekMet deze Koerskaart ga je met elkaar in dialoog over werk en toekomst, door je wensen en behoeften met elkaar te delen en elkaar te ondersteunen.
Download fileLeestip! Situationeel leidinggeven biedt een praktijkgericht model voor leidinggevenden die zich afvragen hoe ze het beste uit hun medewerkers kunnen halen. Door te kijken naar het competentieniveau van de individuele medewerker en daarop je stijl van leidinggeven aan te passen, bied je iedereen de ondersteuning, sturing of aanmoediging die hij nodig heeft. Zo help je je medewerkers zich te ontwikkelen en te blijven gro
Link naar boekNa een zeer uitgebreide literatuurstudie werd in 2006 opdracht gegeven aan een aantal onderzoekers (Rouckhout & De Fruyt) om onderzoek te doen naar leiderschap, met als einddoel een gedegen meetinstrument te kunnen maken.
Meer infoDe website www.managemijnbaas.nl helpt jonge medewerkers en hun leidinggevenden om elkaars stijl van werken beter te doen matchen
Meer infoVergemakkelijk met deze gesprekswijzer een verzuimgesprek of gesprek over een chronische aandoening.
Download fileOp www.generatiebril.be vind je meer inzichten terug over generaties, maar ook allerlei praktische tools en workshops om rond generaties op de werkvloer aan de slag te gaan.
Meer infoMet gratistoolbox.wixsite.com kunnen jongeren en hun leidinggevenden samen de constructieve dialoog aangaan.
Meer infoLeestip! Dit boek geeft een herkenbaar en correct beeld van de jeugd van nu. De schrijvers gaan in op allerlei mythes over jongeren en nuanceren of ontkrachten ze.
Link naar boekDoe de leeftijdsscan in jouw organisatie en bereid je voor op de uitdagingen van je organisatie voor de komende 5 à 10 jaar.
Meer infoSamen met VIVO en Flanders Synergie ging Woon- en zorgcentrum Cocoon, vzw Compostela, woonzorgcollectief aan de slag met innovatieve arbeidsorganisatie.
Meer infoSamen met VIVO en Flanders Synergy ging Woonzorgcentrum Witte Meren aan de slag met innovatieve arbeidsorganisatie.
Meer infoEen handige en uitbreidbare gratis chat voor intern te gebruiken of met externen en bijvoorbeeld vrijwilligers: https://slack.com/
Meer infoBekijk het boek ‘Remotie. Een stap terug is een stap vooruit’ van Tanja Verheyen en Bob Vermeir. Hierin staan getuigenissen rond remotie en heel wat nuttige informatie voor
De knipperlichtmeter geeft een duidelijk beeld van de fysieke en emotionele werkbelasting van verzorgende. Deze tool is specifiek ontwikkeld voor oudere werknemers. Uit de praktijk blijft dat de knipperlichtmeter een handige tool is voor alle werknemers.
Download fileOp de website www.lerenindesocialprofit.be vind je een dossier terug over het persoonlijk ontwikkelingsplan en het POP-gesprek. Er is info voor werknemers en voor werkgevers. Naast informatie over de opzet en de aanpak van de POP en het gesprek, vind je er ook verschillende sjablonen en tools terug.
Meer infoVoor de sociale economie werden een draaiboek en een leidraad voor het POP-gesprek ontwikkeld.
Via de website talentatwerkplek.be breng je in beeld hoe je sterktes en kwaliteiten inzet op de werkplek.
Meer infoMet de toolbox ‘Ik kies voor mijn talent’ en ‘mijn baas kiest voor mijn talent ’krijg je een beter zicht in je eigen talent en dat van je collega’s
Meer infoHet 'Stageboek verpleegkunde - Inspiratie voor studenten, werkveld en onderwijs' door Lon Holtzer geeft een kader en praktische handvaten om van elke stage een groeimoment te maken.
Link naar boekOp deze website vind je een stappenplan en een toolbox om aan een rendabel stagebeleid te werken.
Meer infoBetrek je medewerkers bij de uitwerking van de visie en missie? Maak gebruik van verschillende creativiteitsbevorderende technieken.
Meer infoMet het waardenspel krijg je zicht op de individuele waarden en groepswaarden in de organisatie.
Meer infoDownload de Vergaderdobbelsteen van Klasse en pak je vergaderergernissen op een speelse manier aan. Plooien en gooien!
Download fileVIVO en haar partners financieren en organiseren opleidingen. Bekijk hier het aanbod voor jouw sector.
Meer infoSD Worx deed een onderzoek naar de mobiliteit van talent in de social profit. Bekijk hier de resultaten.
Meer infoOntdek hoe je discriminatie kan herkennen, want het kan subtiel aanwezig zijn in de organisatie.
Download fileWat weet jij over gezondheid en nachtarbeid? Op de website nachtarbeid vind je een quiz terug.
Meer weten? De brochure ‘wegwijs in de nachtarbeidsreglementering en de vermindering van ongemakken’ van FOD WASO helpt je verder op weg.
Download fileDe SERV bracht een brochure uit over gezondheid en sociaal leven in ploegenarbeid.
Download fileDe basis van job- en taakrotatie is een goed doordacht rotatiesysteem. Een inzetbaarheidsmatrix helpt je op weg.
Download fileDeze een leidraad voor loopbaangesprekken draait rond drie invalshoeken: autonomie, verbinding en competentie. Meer weten over het project ‘Langer werken’? Surf naar www.langerwerken.be
Download fileDeze template geeft weer hoe je gemaakte afspraken op een bondige manier kan vastleggen.
Download fileJe inlezen? De Stichting Innovatie en Arbeid, , peilde in haar laatste werkbaarheidsmonitor naar de effecten van het nieuwe werken op werkbaarheid. Hier vind je de resultaten van hun onderzoek terug.
Download fileIn ‘De collega’s werken thuis’ schetst Frank Van Massenhove hoe hij telewerken introduceerde bij de FOD Sociale Zaken.
Meer infoVind een antwoord op je loopbaanvragen via het ‘Loopbaanwerkboek’ van de Vlaamse Overheid.
Download fileWil je als organisatie een loopbaanbeleid uitwerken? Maak gebruik van de leidraad ‘Op weg naar een duurzaam loopbaanbeleid’.
Download fileDe website www.lont.org focust zich op loopbaanontwikkeling. Deze website biedt tools aan voor medewerkers, teams, leidinggevenden en organisaties.
Meer infoLoopbanen in beweging. 10 wegwijzers voor een duurzaam loopbaanbeleid. – Ans De Vos
Link naar boekHang deze poster met al wat tips over emotionele belasting op in je organisatie. Maak zo je collega's en organisatie warm op hun werkbaarheidsproblemen aan te pakken. Meer informatie over deze campagne?
Download fileEen checklist waarmee u kan nagaan of u kan leren terwijl u werkt.
Meer infoScan@werkplek omvat een quick scan en uitgebreide scan, ze zijn bedoeld om na te gaan in welke mate leidinggevenden hun medewerkers op de werkplek stimuleren en begeleiden en zo hun ontwikkeling ondersteunen.
Meer infoChecklist actieve en leerrijke jobs van Flanders Synergie. Je vindt de vragenlijst en checklist onder de titel arbeidsinhoud.
Meer infoBen je medewerker en wil je inzetten op leren? Deze tools helpen je op weg:
Info en tips over wat je kan doen om toepassing van het geleerde op de werkvloer te bevorderen.
Meer infoGa je als organisatie of leidinggevende aan de slag met het persoonlijk ontwikkelingsplan? Op de website lerenindesocialprofit.be vind je meer informatie terug.
Meer infoIN-Z vzw startte in 2008 met peter-meterschap. Lees hier hoe zij dat deden.
Meer infoIn zijn boek ‘Iedereen content’ geeft Lou Van Beirendonck meer toelichting over de integrale benadering van competentiemanagement en talentbeleid.
Link naar boekVuurwerkt, met talent toekomst maken bevat allerlei praktische tips, oefeningen, schema’s en praktische hulpmiddelen om met talentbeleid in de organisatie aan de slag te gaan.
Link naar boekCGG Eclips ondernam een aantal acties rond leeftijdsbewust personeelsbeleid. Lees hier hoe ze dat aanpakken.
Meer infoHet ZOL doet aan levensfasebewust personeelsbeleid.Lees hier hoe.
Meer infoBenieuwd naar de generatiediversiteit op jouw werkvloer? Doe de generatiescan.
Download fileMaak je eigen generatieprofiel op en kom te weten welke andere generaties er allemaal in jou zitten.
Meer infoAan de slag met levensfasebewust personeelsbeleid? De actiemap ‘Balans’ zorgt zeker voor de nodige inspiratie.
Download fileRegistreer je pendelplezier, verdien fietspunten en verzilver ze voor voordelen.
Zorgorganisaties en hun medewerkers zitten vaak gewrongen zitten met de kwaliteit van de dienstverlening door de werkdruk of beperkte middelenDe website zorgethiek.nu gaat in op de vraag: ‘Wat is goede zorg, gegeven deze particuliere situatie?’.
Meer infoDe website zorgethiek.nu helpt medewerkers en organisaties stil te staan bij ethische kwesties in zorg. Ze kan inspireren om de visie vorm te geven.
Meer infoDe Wellfie helpt organisaties het werkvermogen van medewerkers in kaart te brengen en aan te pakken.
Meer infoDe resultaten uit de Wellfie groepsrapporten kan u gebruiken als basis voor het verplichte werkgelegenheidsplan in het kader van cao 104. Bovendien kan u Wellfie ook op lange termijn inzetten om progressief het leeftijdsbewust personeels-en welzijnsbeleid te verbeteren.
Meer infoBekijk hier de campagne 'Het is gauw gebeurd' van de Vlaamse overheid rond discriminatie op het werk.
Meer infoHebt u het ziekteverzuim in uw organisatie helder in beeld? Kent u de pijnpunten en weet u met welke acties u kunt ingrijpen? Via deze links kan u de eerste stap zetten.
Meer infoHet boek 'Reinventing Organizations' (ook de titel van de Nederlandstalige versie) van Frederic Laloux kadert moderne organisaties, het tijdperk en de gevolgen voor management, medewerkers en klanten. Het biedt antwoorden op de vragen 'Hoe breng je je eigen authenticiteit terug in je werk?', 'Hoe eenvoudig kan een organisatie weer zijn?'', en 'Wat kan je bereiken door met een gezamenlijk en breed gedragen doel te werken?'
Er zijn twee versies van het boek: een beknopte en een uitgebreide.
Link naar boekOrganisaties werken steeds vaker met zelfsturende teams. Daarover gaat 'De bijenherder' van Rini van Solingen. Managers moeten die transformatie vaak zelf in gang zetten en begeleiden, maar hebben geen idee wat hun leiderschap nog inhoudt ná die overgang. En als ze zelf niet meeveranderen, vormen ze eerder een obstakel dan een motiverende factor.
Een boek dat heel vlot leest, maar waarbij de boodschap echt binnenkomt. Een metafoor om telkens naar terug te grijpen.
Link naar boekHier vind je een gepreksleidraad en een rollenmatrix om aan de slag te gaan met rolduidelijkheid.
Download fileBekijk hier een afdrukbare infographic met de laatste werkbaarheidscijfers van de werkbaarheidsmonitor door VIVO.
Download fileHet boek De vijf frustraties van teamwork van Lencioni is een aanrader. Hier vind je alvast een korte samenvatting.
Download fileWaar wordt samengewerkt, ontstaan conflicten. En dat is goed, want conflicten kunnen cruciaal zijn in de ontwikkeling van een team. Echt samenwerken lukt namelijk alleen wanneer teams hun conflicten op de juiste manier weten te hanteren.
Het boek 'Hoera een conflict' van Kloppenburg en van der Schoor helpt leidinggevenden op een andere manier naar conflict kijken.
Je voorkomt escalatie en plukt de vruchten van conflict!
Link naar boekIn het boek 'Conflictbemiddeling op het werk. Praktische gids voor managers en hr-professionals' van Peeters en Larik kijk je mee over de schouder van een bemiddelaar in een aantal cases. Laat je inspireren door de vele praktische tips voor elke HR-professional en manager.
Link naar boekHeb je op het werk te maken met problemen, conflicten of agressie? Het boek 'Omgaan met problemen, conflicten en agressie' van Pijs
is en praktische compacte handleiding met veel herkenbare voorbeelden én opdrachten en oefeningen.
In het boek Conflictmanagement van Euwema en Giebels worden elementaire en recente wetenschappelijke inzichten op een praktische en herkenbare wijze beschreven. Je vindt er ook praktische strategieën en interventies om conflicten het hoofd te bieden.
Link naar boekHet boek 'Maak tijd voor je agressiebeleid' van Icoba helpt je als organisatie om een agressiebeleid op poten te zetten.
Hoe begin je daar nu aan? Enkele geïsoleerde maatregelen of crisisinterventies volstaan niet. Pas als agressie beheersen een duidelijke beleidskeuze is, bereik je blijvend effect.
De website en werking van ICOBA bieden je een hoop tools om aan de slag te gaan rond agressie en grensoverschrijdend gedrag in je organisatie.
Humanitas ontwikkelde zes online trainingen voor vrijwilligers en voor hun begeleiders. Er staan een aantal vaardigheden zoals grenzen stellen en omgaan met emoties op het programma. Maar ook de opleiding 'vrijwilligers begeleiden'.
Meer infoWerk je met vrijwilligers en heb je hier inhoudelijke ondersteuning rond nodig? Surf naar http://www.vlaanderenvrijwilligt.be. Je vindt er onder meer informatie, vorming, tips en instrumenten over wetgeving, werving en selectie, doelgroepen en verzekering.
Meer infoOm de strijd aan te gaan met zwangerschaps- en moederschapsdiscriminatie lanceert het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen de campagne ‘Mama blijft aan boord’. Het doel van de campagne is om zwangere vrouwen, in of na hun moederschapsrust, en ook vrouwen die overwegen om moeder te worden, bewust te maken van het feit dat zij niet gediscrimineerd, afgewezen of geïntimideerd mogen worden op grond van hun zwangerschap of moederschap. De campagne moet duidelijk maken dat ze rechten hebben, dat ze zich niet schuldig hoeven te voelen voor de discriminaties waarmee ze te maken krijgen, en moet hen aanmoedigen om informatie in te winnen en een melding.
Je vindt er onder meer de gids Zwanger op het werk: gids voor werkneemsters en werkgevers voor een discriminatievrije behandeling.
Je vindt er ook affiches, postkaarten en de folder Gediscrimineerd omdat je zwanger bent.
Meer infoImplementatie van leeftijdsbewust personeelsbeleid voor personen met een arbeidshandicap (2009)
In het project 'Leeftijdsbewust Personeelsbeleid voor personen met een arbeidshandicap’ implementeerden 13 beschutte werkplaatsen een leeftijdsbewust personeelsbeleid in de ruime zin. Je leest hun ervaringen in deze brochure.
Implementatie van leeftijdsbewust personeelsbeleid voor personen met een arbeidshandicap (2009)
In het project 'Leeftijdsbewust Personeelsbeleid voor personen met een arbeidshandicap’ implementeerden 13 beschutte werkplaatsen een leeftijdsbewust personeelsbeleid in de ruime zin.Je leest hun ervaringen in deze brochure.
Ontdek hier of je recht hebt op palliatief verlof en hoe dat in elkaar zit.
Meer infoVIVO ontwikkelde trefpunt odi, een digitaal platform met heel wat info over cultuursensitieve zorg.
Het boek 'Bouwstenen voor een cultuursensitieve zorg- en welzijnsorganisatie' zet leidinggevenden uit zorg en welzijn op weg zet in het uitwerken van een beleid rond cultuursensitieve zorg.
Link naar boekIn leer- en coachingstrajecten worden zorg- en welzijnsorganisaties die werk willen maken van een beleid rond cultuursensitieve zorg ondersteund. Dit is een gratis initiatief van VIVO in samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering.
Meer infowww.klaretaalrendeert.be helpt je met alle vragen over taalbeleid in je organisatie.
Meer infoHet Huis van het Nederlands ontwikkelde een zakwoordenboekje om anderstalige medewerkers en hun collega’s te ondersteunen op de werkvloer.
Link naar boekMet 'Cliënt of koning' kunnen organisaties uit de gezinszorg aan de slag wanneer cliënten hun medewerkers met een migratieachtergrond discrimineren.
Download fileWoonzorgnet Dijleland verzamelde mooie getuigenissen uit de woonzorgcentra. Een mooi voorbeeld van successen vieren.
Download fileWil je meer weten over geweldloze communicatie? Het bekende boek 'Geweldloos communiceren' van Rosenberg is hét basiswerk.
Link naar boekVerzorgenzonderzorgen is een online individueel leerpakket rond weerbaarheid tegen stress en burn-out op maat van verpleegkundigen.
Meer infoHet boek 'Kiezen is winnen - Een kompas voor keuzes in de zorg' van Yvonne Denier, Lieve Dhaene en Peter Degadt biedt wel een methodiek, een kompas voor iedereen die keuzes maakt in de gezondheidszorg: beleidsmakers, professionals uit zorg en welzijn, bestuurders en directieleden van zorgorganisaties.
Want kiezen in de gezondheidszorg moeten we hoe dan ook. Kiezen zonder houvast geeft (morele) stress. Altijd knaagt de vraag: heb ik wel de juiste keuze gemaakt? Dit boek biedt dat noodzakelijke houvast.
Link naar boekDankzij Experience@Work kunnen ervaren talenten uit organisaties ingezet worden bij andere organisaties die op zoek zijn naar specifieke ervaringen of talenten.
Meer infoEen erg goed boek om veranderingen zo goed mogelijk vorm te geven is 'Iedereen wil veranderen' van Tomas Wallaert. Het staat vol voorbeelden en biedt een handig schema om valkuilen te vermijden én te kijken waar het misliep. Zo kan je je verandertraject opvolgen en op tijd bijsturen.
In het boek Slimmer zorgen voor morgen van Benny Corvers en Geert Van Hootegem vind je veel voorbeelden uit de zorg.
Link naar boekHet boek Anders organiseren & beter werken van Geert Van Hootegem, Pierre van Amelsvoort, Gert Van Beek en Rik Huys zet je op weg met de beginselen van innovatieve arbeidsorganisatie.
Onze samenleving en dus het cliënteel van je organisatie wordt almaar diverser. Dit kan uitdagingen en soms lastige situaties met zich meebrengen. Voor de zorgsectoren werd de website trefpuntodi.be ontwikkeld.
Meer infoDe Hoge Gezondheidsraad (HGR) geeft in dit advies een definitie van het begrip burn-out, doet aanbevelingen in verband met
- de identificatie en behandeling ervan
-de behoefte aan opleiding en het competentieprofiel van de beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg die deze werkenden met werkgerelateerde problemen zullen begeleiden
Download fileJe opent je inbox en de moed zakt je in de schoenen? Het principe van zero-inbox kan je helpen. Lees hier hoe je in tien stappen naar inbox zero gaat.
Download fileDoe de leeftijdsscan in jouw organisatie en bereid je voor op de uitdagingen van je organisatie voor de komende 5 à 10 jaar.
Meer infoDe federale overheid maakte een toolbox om kennis van ervaren naar nieuwe medewerkers over te brengen.
Ze bestaat uit drie delen:
VIVO ontwikkelde een non-discriminatiecode die het diversiteitsbeleid van een organisatie naar concrete handvatten voor haar medewerkers vertaalt. Ze bevat het algemeen non-discriminatiebeginsel, basisprincipes voor een niet-discriminerend personeelsbeleid en regels voor verdere opvolging en handhaving van het beleid. Je vindt de code en de instrumenten hier.
Meer infoDit loopbaanwerkboek is bedoeld voor iedereen die werk wil maken van zijn loopbaan en op zoek is naar geschikte instrumenten om hierbij te helpen. Dit werkboek biedt je de nodige inzichten, handvaten, concrete oefeningen en refl ectiepunten op weg naar je bestemming. In dit boek laten we je nadenken over wat je sterke punten zijn, wat je werkelijk wil en hoe je dit kan bereiken. Zo zal je een actieplan opstellen waardoor je de moed krijgt de sprong te wagen en je droom te laten uitkomen.
Download fileDe leeftijdsspiegel bestaat uit 23 vragen. Die geven je een beeld van hoever je organisatie staat inzake leeftijdsbewust beleid. Daarnaast geeft hij suggesties over waar je als organisatie mee aan de slag kan. Zowel de werkgever als (een vertegenwoordiger van) werknemers dienen de vragenlijst in te vullen. Daarna spiegelen zij hun antwoorden aan elkaar. Het resultaat is een rijk beeld van de stand van zaken.
De brochure ‘Praktische adviezen voor de ontwikkeling en implementatie van een levensfasegericht personeelsbeleid’ gaat in het derde hoofdstuk uitgebreid in op hoe je organisatie te analyseren op vlak van bijvoorbeeld cultuur, managementstijl, strategie en structuur. Je vindt er een heleboel ‘toetsvragen’.
Bekijk de brochure 'hulpmiddelen om meer inzicht te krijgen in het ouder worden op het werk' van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Deze brochure geeft informatie rond een aantal aandachtspunten bij ouder wordende medewerkers.
Download fileBekijk hier hoe je de belangrijkste verzuimcijfers berekent:
Icoba ontwikkelde tal van oefeningen die je helpen bij het ontdekken van je eigen grenzen en die van je collega’s ten aanzien van lastig gedrag en agressie. Bepaalde oefeningen helpen bij het bepalen van een gezamenlijke team- of organisatiegrens. Neem een kijkje in de toolbox en meer specifiek naar de prikkeldraadoefening XL.
Download fileZet als organisatie waar nodig vorming en training in om je personeel assertiever of weerbaarder te maken. Op zoek naar vorming rond assertiviteit, jezelf weerbaarder opstellen of gepast reageren op lastig en agressief gedrag? Neem een kijkje in het aanbod van Icoba.
Meer infoMaak gezamenlijke afspraken hoe je gepast grenzen stelt ten aanzien van lastig of agressief gedrag. Wat kan, mag en moet je doen? Wat doe je zelf? En wat mag je verwachten van je collega’s of organisatie net voor, tijdens of net na een incident? Zet richtlijnen uit in een procedure en bied medewerkers een houvast tijdens een agressie-incident. ‘Naar een interventieprocedure’ helpt je hierbij.
Meer infoAls leidinggevende krijg je zeker inzicht in de principes van resultaatgericht werken door het boek 'De bijenherder - Leiding geven aan zelfsturende teams, hoe doe je dat?'
Zoek je een stevige theoretische basis? In het boek Bouwstenen voor High Impact Learning wordt een nieuw model geschetst voor toekomstig leren en opleiden. Hierbij worden inzichten gebruikt over de impact van écht willen leren. Naast de zeven bouwtenen van het High Impact Learning-model krijg je inzicht in de noodzakelijke contextfactoren zoals een ander toezicht, minder controle en de professionaliteit van trainers en docenten en de organisatie.
Link naar boekVokans maakte een gespreksleidraad op rond energiegevers en energiegevers.
Download fileFemma stelde een bundel op met informatie en reflectie-oefeningen rond zelfzorg.
Download fileDe bundel Zorgverlener, zorg voor jezelf van het Psychiatrisch Centrum Zoete Nood Gods is een bundel met reflectie-oefeningen om alleen, of met je collega’s aan de slag te gaan rond zelfzorg.
Download fileWorkitects coördineert bij meer dan 20 woonzorgcentra een nieuw innovatieproject. De doelstelling? Betere zorg, zinvol en werkbaar werk, dankzij een vernieuwende organisatiestructuur.
Meer infowww.innovatiefaandeslag.be is een website met tools en praktijkvoorbeelden rond innovatieve arbeidsorganisatie.
Meer infoDe map ‘werken in een innovatieve arbeidsorganisatie – basis voor een syndicale strategie’ biedt een heleboel handige tips en tools voor vakbondsvertegenwoordigers.
Download fileGebruik de brochure ' Stress op het werk: risicofactoren, evaluatie en preventie' van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. De uitvoering van een risicoanalyse is een eerste stap, maar uit een evaluatie van blijkt dat bedrijven en sectoren moeilijk de weg vinden naar het implementeren van een stressactieplan. In deze brochure wordt één methode binnen de participatieve benadering van de risicoanalyse toegelicht, die trouwens niet als een standaardrecept gezien mag worden. De brochure definieert de begrippen stress en stress op het werk en geeft een overzicht van de verklarende modellen voor het ontstaan van werkstress en van de evaluatiemethoden. Daarnaast komen ook de organisatieverandering en de levenskwaliteit van de werknemers aan bod.
Doelgroep : werkgevers, preventieadviseurs, leden van de comités voor preventie en bescherming op het werk, arbeidsgeneesheren
Download fileEen gezondheidsbeleid opstarten in je organisatie? Schitterend idee. Gezond leven geeft richtlijnen voor een goede aanpak.
Meer infoDaar weet Gezond Leven alles over. Een hele website om je op weg te zetten.
Meer infoEen werkbare job of niet? Veel hangt af van de leiderschapsstijl van de directe leidinggevende. Dit rapport geeft cijfers uit over de werkbaarheid van leidinggevende jobs en de impact die een leider heeft op de jobkwaliteit van medewerkers in Vlaanderen. (Werkbaarheidsmonitor meting 2016).
Download fileWanneer je naast de fiets ook het openbaar vervoer neemt, kan je beroep doen op een deelfiets. Blue Bike staat aan heel wat stations paraat.
Meer infoWeet jij hoe sportief je onderneming is? Vraag de sport- en beweegscan aan voor je werknemers en ontdek het snel. Of lees de tips van Sport Vlaanderen om te bewegen op de werkvloer.
Meer infoTerugkeer na langdurige afwezigheid door ziekte? Bekijk hier de wettelijke verplichtingen en informatie van de overheid:
Meer infoOp de website van de Vlaamse Ergonomiebeweging vind je de laatste nieuwe ergonomie-info en een aantal tools zoals de poster 'zone 30 voor zitten'.
Meer infoMethoden en instrumenten voor een ergonomische en psychosociale analyse vind je hier.
Download fileReferentiepunt rouw en verlies is een nieuwe organisatie van enkele Vlaamse rouwdeskundigen die zich georganiseerd hebben om vormingen te geven aan organisaties en zorgverleners rond de actuele visie rond rouw en verlies.
De website van de Federale overheidsdienst Werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg beschrijft welke stappen je moet ondernemen na een ernstig arbeidsongeval.
Meer infoEen website die laagdrempelige info en steun geeft aan personen die geconfronteerd worden met een verlieservaring
http://www.steunbijverlies.nl/
Meer infoLost & co is een pilootproject voor jonge mensen na rouw en verlies. Lost & co creëert kansen en mogelijkheden om jou en je omgeving na een ingrijpend life-event te ondersteunen. Lost en co geeft ook begeleiding en vorming in organisaties rond dit thema
Iemand verliezen door zelfdoding is heel erg pijnlijk, en moeilijk te plaatsen. Als nabestaande word je overspoeld door heftige emoties en blijf je achter met een hoop vragen. Lees hoe je, als volwassene of als jongere, kan leren omgaan met verlies door zelfdoding.
Een voorbeeldbrief van ‘zet je leven weer op de rails’ - praktijk voor verlies- en rouwverwerking. Soms moet je jouw leidinggevende overtuigen van je behoefte aan meer begrip, voor minder werkdruk en meer tijd. Vind je geen woorden om je situatie te beschrijven? Deze voorbeeldbrief kan je helpen.
Download fileEen brochure die patiënten informeert over rouw. Over het moment waarop het verlies doordringt, over de veelheid aan gevoelens en hoe je na een verlies verder kan leven. Over welke signalen wijzen op een dysfunctionele rouw en bij welke diensten je terecht kan met vragen.
Download fileHoe kan een rouwprotocol in jouw organisatie er uitzien? Verwerk de tips voor collega’s en leidinggevenden. Laat je inspireren door voorbeeldprotocollen. Maak een op maat met deze kapstok in 9 punten:
Download fileRouwen op het werk. Inzichten, tips en handvatten voor werkgevers en collega’s. Een handreiking opgesteld door een uitvaartorganisatie.
Download fileEen onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet: Helpen bij verlies en verdriet: een gids voor het gezin en de hulpverlener. Manu Keirse.
Link naar boekDit uitzonderlijke en troostrijke boek leert ons leven met, en leren van, een groot verlies: Julia Samuel - Rouwwerk. Liefde, verlies en verder leven.
Stille baby’s is een zeer informatief en toegankelijk boek voor ouders die een dergelijk intens trieste ervaring hebben meegemaakt. Ook belangrijke literatuur voor hulpverleners bij deze situaties.
Christine Geerinck-Vercammen - Stille baby's Rouwverwerking bij doodgeboorte & zwangerschapsafbreking
Link naar boek
Een eigentijdse handleiding voor het omgaan met rouw en rouwenden. Door Gerke Verthriest en Johan Maes .
Dit is een GRATIS vormingsaanbod over actuele HR-thema’s. VIVO organiseert dit in samenwerking met de vormingsfondsen.
Een webinar is een korte opleiding van 1 uur over een actueel HR-thema. Je volgt live via het internet. Deze webinars bieden we gratis aan social-profitorganisaties aan (net zoals het klassieke HR-vormingsaanbod). We werken hiervoor samen met een externe partner, INOM.
Meer infoGoede en voldoende communicatie op de werkvloer is enorm belangrijk voor medewerkers en leidinggevenden, dat blijkt uit onderzoek naar werkbaar werk. Dit lijkt eenvoudig, in de praktijk valt er nog veel te verbeteren.
Sinds dit jaar werd het aantal opleidingsdagen uitgebreid, voorzien we een apart traject voor leidinggevenden én voorzien we een budget voor in-company opleiding. Behalve de opleiding bieden we ook een financiële tussenkomst voor coachingtrajecten.
Meer infoOm leidinggevenden te ondersteunen in het verhogen van de werkbaarheid van hun job (en die van het team) organiseert VIVO in het gratis lerende en ondersteunende netwerken voor leidinggevenden uit de sector. Dit najaar doen we de provincies West-Vlaanderen en Limburg aan.
Meer infoHier kan je lezen welke risico’s hulpverleners lopen, waarom (tijdig) hulp zoeken ook voor hen van (levens)belang is, waar die hulp gevonden kan worden en wat je kan ondernemen.
Meer infoWaar vind ik informatie over het opstellen van een VTO-plan ?
Wat kan ik leren van andere organisaties hun inspirerende voorbeelden ?
Hoe ga je bijvoorbeeld aan de slag met een persoonlijk ontwikkelingsplan ?
Hoe starten met competentie- en talentbeleid?
Waar vind ik handige instrumenten rond competentiebeleid?
Welke organisaties gingen al aan de slag en wat kan ik leren van hun inspirerende voorbeelden?
Eén adres: www.competentindesocialprofit.be . We helpen je verder bouwen aan je competentie- en talentbeleid.
De Burnout Assessment Tool (of kortweg BAT) is het resultaat van een driejarig onderzoeksproject van KU Leuven. Deze wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst laat toe om snel én in 1 oogopslag het risico op burn-out te bepalen.
Meteen aan de slag? Doe hier de sneltest (via de website van De Standaard).
Bron: Schaufeli, W.B., De Witte, H. & Desart, S. (2019). Handleiding Burnout Assessment Tool (BAT). KU Leuven, België: Intern rapport.
Hoe starten met competentie- en talentbeleid?
Waar vind ik handige instrumenten rond competentiebeleid?
Welke organisaties gingen al aan de slag en wat kan ik leren van hun inspirerende voorbeelden?
Eén adres: www.competentindesocialprofit.be . We helpen je verder bouwen aan je competentie- en talentbeleid.
Hoe starten met competentie- en talentbeleid?
Waar vind ik handige instrumenten rond competentiebeleid?
Welke organisaties gingen al aan de slag en wat kan ik leren van hun inspirerende voorbeelden?
Eén adres: www.competentindesocialprofit.be . We helpen je verder bouwen aan je competentie- en talentbeleid.
Hoe starten met competentie- en talentbeleid?
Waar vind ik handige instrumenten rond competentiebeleid?
Welke organisaties gingen al aan de slag en wat kan ik leren van hun inspirerende voorbeelden?
Eén adres: www.competentindesocialprofit.be . We helpen je verder bouwen aan je competentie- en talentbeleid.
Veerkracht van zorgverleners verhogen tijdens én na de crisis. Zorgnet-Icuro & partners brengen expertise in psychologische ondersteuning samen. Met de hulp van verschillende Vlaamse universiteiten, verenigingen en koepelorganisaties biedt de Zorgsamen een complementair en gebalanceerd aanbod.
Meer infoProfessor Elke Van Hoof ontwikkelde deze online interventie om je te helpen je kalmer te voelen en te blijven functioneren. Een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan van ongeveer vijfenveertig minuten, dat je alleen of samen met je huisgenoten kan doorlopen.
Meer infoHelp een zorgverlener in je buurt, door er boodschappen voor te doen, op zijn/haar kinderen te letten of een andere dienst te verlenen. Engageer je in de strijd tegen de epidemie!
Meer infoHet coronavirus houdt ons allemaal in de ban. De stroom aan adviezen, remedies en verklaringen is niet bij te houden. De website "Gezondheid-en-Wetenschap" houdt, in samenwerking met universiteiten en gezondheidsorganisaties, de vinger aan de pols en verzamelt alle feiten en updates in een overzichtelijk online dossier.
Meer infoBreng structuur in je dag aan door de structuur van school en jouw werkdag zo goed mogelijk na te bootsen. Structuur zal de nodige portie rust brengen voor kinderen en jezelf. De UCCL helpt je daarbij aan de hand va neen handige leidraad en een eenvoudig schema.
Meer infoVIVO werkt deze dagelijks bij met de nieuwste info en het antwoord op jouw vragen.
Meer infoLuisterend oor aan voor zorgverleners die een klankbord kunnen gebruiken. Gediplomeerde en professionele loopbaancoaches staan paraat om in deze moeilijke tijden gratis een – online – luisterend oor te bieden aan onze helden van vandaag.
Meer infoGratis psychologische bijstandslijn voor de zorgsector: om het personeel in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en thuiszorg te ondersteunen kan elk van hen die daar nood aan heeft, bellen naar het nummer 02 761 17 74
Meer infoDe coronacrisis kan voor heel wat stress en angst zorgen. Heb je nood aan een gesprek? Voel je je eenzaam of heb je het moeilijk in deze periode? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het telefoonnummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be
Meer infoPoolstok maakte een handig overzicht van tips & tricks van om ons mentaal, sociaal en fysiek welzijn op te krikken.
Meer infoDe werkbaarheidscheque is een maatregel die organisaties financieel steunt om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van werkbaar werk. Vlaamse social profitorganisaties worden gestimuleerd om de werkbaarheid voor de werknemers in kaart te brengen en/of een actieplan rond werkbaar werk op te stellen.
Meer infoDeze downloadbare versie van Spic & Span bundelt 25 methoden om groepsgesprekken efficiënter en speelser te maken.
Een hulpmiddel bij het brainstormen, discussiëren, feedback geven, plannen en evalueren! Gratis te downloaden vanop de site van De Aanstokerij!
Meer infoAan de hand van een vragenlijst van 15 minuten kom je te weten welke talenten het sterkst vertegenwoordigd zijn in jouw palet. Het resultaat van de test is een gedetailleerd profiel, gekoppeld aan concrete tips om deze talenten zo goed mogelijk in te zetten.
Meer infoBij de TMA-methode zijn 22 drijfveren – de grote krachten die je voortbewegen – het uitgangspunt. Daaruit vloeien 44 talenten voort: de bouwstenen van je persoonlijkheid. Die beïnvloeden dan weer je gedrag en hoe je je ontwikkelt, persoonlijk en op professioneel vlak.
Verder maakt TMA de vertaalslag naar competenties en capaciteiten. Na het invullen van de zelftest krijg je je persoonlijke talentprofiel.
Meer infoJouw wegwijzer naar apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid
Meer infoIn de Taborgroep sloegen verschillende partnerorganisaties de handen in elkaar om tools te verzamelen. Teams en teamcoaches kunnen deze makkelijk gebruiken om het samenwerken extra body te geven. Dit resulteerde in de TeamTimeBox, boordevol handige tools maar ook tips om meteen mee aan de slag te gaan.
Met het materiaal in de boxen kan je bijvoorbeeld het veilig klimaat vergroten binnen je team, of oefenen hoe je standpunten verkent zonder te oordelen. Download de box op de website!
Meer info